FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, cijena zlata oštro pada

Autor: neba
TOKYO, 25. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica snažno porasle jer je ulagače ohrabrio rast indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom, dok je ostavka Stevea Jobsa na mjesto direktora Applea izazvala znatne oscilacije dionica u tehnološkom sektoru.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju skočile više od 2 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasli su između 0,8 i 1,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto.

Rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, nakon podatka o većem nego što se očekivalo rastu narudžbi za trajne proizvode u američkoj industriji, ohrabrio je azijske ulagače.

Najveće oscilacije cijena bilježe se, pak, u tehnološkom sektoru, a pokrenula ih je ostavka Stevea Jobsa na mjesto glavnog izvršnog direktora Applea, što je izazvalo strahovanja da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja je na bolovanju.

Cijena dionice Applea potonula je 7 posto. Zbog toga je terminski S&P 500 indeks trenutačno u minusu 0,1, a Nasdaq indeks 1 posto.

Dionica tajvanske kompanije FoxConn Technology, koja za Apple proizvodi iPhone i iPad, pojeftinila je 2,3 posto. S druge strane, porasle su cijene izravnih Appleovih konkurenata. Dionica tajvanskog proizvođača smartphonea HTC Corp poskupila je 2,6, a južnokorejskog Samsunga 3 posto.

Pod pritiskom su, pak, dionice u rudarskom sektoru, nakon što je jučer cijena zlata potonula za više od 100 dolara po unci.

Naime, sa stabilizacijom burzi, tzv. 'sigurna utočišta' kapitala, kao što je zlato, gube na privlačnosti, pa je cijena zlata jutros pala na samo 1.741 dolar po unci. To je oko 9 posto ili 170 dolara manje u odnosu na njezinu rekordnu razinu od 1.911 dolara, dosegnutu u utorak.

Na valutnim se, pak, tržištima tečaj eura stabilno kreće na jučerašnjim razinama, iznad 1,4400 dolara.

U odnosu na švicarsku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 1,1420 na 1,1460 franaka.

Tečaj dolara ojačao je, pak, prema japanskoj valuti s jučerašnjih 76,60 na 77,10 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku posljednjih se dana stabilno kreće u rasponu od 85 do 85,50 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙