FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb u Europskom tjednu kretanja

Autor: mbuj
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević danas je na Cvjetnom trgu u ime grada Zagreba potpisala povelju o pristupanju ovogodišnjem Europskom tjednu kretanja koji se održava od danas do 22. rujna, a ove godine o temi "Alternativna mobilnost".

Održana je i konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti tijekom Europskog tjedna kretanja, na kojoj je Pavičić-Vukičević istaknula da Zagreb u Europskom tjednu kretanja sudjeluje od 2003.

Izrazila je nadu da će grad takvim javnim akcijama pomoći svim građanima da žive u kvalitetnijem i zdravijem okolišu. Istaknula je kako su grad Zagreb i Zagrebački holding zadnjih godina mnogo uložili u poboljšanje voznoga parka, a s unaprjeđenjem sustava Park and Ride, kojim se preporuča parkiranje osobnih automobila na parkiralištima i putovanje javnim gradskim prijevozom, nada se da će se sve više sugrađana koristiti javnim prijevozom.

Kako očekuje, već će ove jeseni Zagrepčanima moći predstaviti projekt uvođenja gradskih bicikala koje će građani moći ostavljati na postajama diljem grada. Time će, dodala je, i Zagreb biti poput mnogih europskih metropola i manjih gradova.

Pavičić-Vukičević uručila je i nagrade pobjednicima fotonatječaja "Kretanje mojim kvartom", održanog u organizaciji EU-ova projekta Civitas Elan.

Važnost održavanja Europskog tjedna kretanja za promet u gradovima, ali i budućnost svijeta, naglasio je i Chris Hodge iz britanskog veleposlanstva, a pročelnica gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Jadranka Veselić-Bruvo predstavila je EU-ove projekte - Civitas Elan, Presto i Trailblazer, cilj kojih je poboljšati promet u gradu.

Civitas Elan se bavi kvalitetom i održivošću javnog prometa, Presto promocijom biciklizma među svim slojevima građanstva i poboljšanjem biciklističke infrastrukture, a Trailblazer održivim prijevozom robe u gradovima.

Tijekom Tjedna građani na infoštandu udruge "Moj Bicikl" na Cvjetnom trgu mogu sudjelovati u anketnim istraživanjima, posjetiti izložbu "Presto-Promo" u tramvaju ispred Tehničkog muzeja, a tamo je i infocentar Tjedna.

U sklopu Tjedna večeras se u Foto klubu Badrov u Gajevoj 25 otvara izložba nagrađenih radova na fotonatječaju "Kretanje mojim kvartom", a u utorak, 20. rujna, u Tehničkom muzeju održat će se okrugli stol "Europski projekti za održivu mobilnost" na kojem će u sedam predavanja biti predstavljeni razni aspekti održive i alternativne mobilnosti.

U srijedu, 21. rujna, u Hrvatskom autoklubu bit će održan okrugli stol "Alternativna mobilnost", a u četvrtak, 22. rujna, na Dan bez automobila, središte Zagreba bit će zatvoreno za automobilski promet, dok će na Cvjetnom trgu u 18 sati krenuti tradicionalna biciklijada "Zagrebaćka žbica".

Najavljeno je i kako će u nedjelju, 18. rujna, na Trgu bana Josipa Jelačića biti održana akcija gradskog skloništa za napuštene životinje pod nazivom "Udomljavanje je fora", s porukom "Udomite psa da biste se više kretali".

U povodu Europskog tjedna kretanja i Dana bez automobila (22. rujna) Delegacija Europske unije u RH u suradnji sa ZET-om posjetiteljima Informacijskog centra EU-a daruje karte za besplatan javni gradski prijevoz u četvrtak, 22. rujna. Karte se tijekom Tjedna u obliku posebno izrađene mape tramvajskog prijevoza grada Zagreba mogu preuzeti u Informacijskom centru EU-a na Trg žrtava fašizama 6.

Udruga Moj Bicikl darovala je gradu tri bicikla za zaposlenike gradske uprave koji će promovirati projekt "Biciklom na posao", pokrenut u suradnji s tvrtkom Coca-Cola.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙