FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za nedjelju, 4. rujna

Autor: tmar
ZAGREB, 3. rujna 2011. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za nedjelju, 4. rujna.

LUDBREG - Središnja proslava 600. obljetnice ludbreškog euharistijskog čuda u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu kojoj će nazočiti i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Misno slavlje, koje počinje svečanom procesijom od župne crkve do zavjetne kapelice na desnoj obali rijeke Bednje, predvodit će posebni izaslanik pape Benedikta XVI. slovački kardinal Jozef Tomko, (10,30 sati). Tijekom jutra u zavjetnoj kapelici organiziran je prigodni program, a popodne će u njoj, između ostaloga, biti i klanjanje za poginule u Domovinskom ratu i žrtve poraća. Euharistijskom slavlju nazočit će i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak.

OSIJEK/SREDANCI - Prigodnom svečanošću bit će obilježen početak radova na izgradnji južnog kolnika južne obilaznice Osijeka, te na dionici Sredanci-granica Bosne i Hercegovine, na autocesti A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj. Obilježavanje početka radova na izgradnji južnog kolnika južne obilaznice Osijek predviđeno je za 10 sati (okupljanje u 9,45 sati kod prijelaza Josipovac), a za 11 sati predviđeno je obilježavanje početka radova na dionici Sredanci-granica BiH (na čvoru Sredanci). Južna obilaznica grada Osijeka u dužini od 12,1 kilometar dio je državne ceste D2, odnosno dio Podravske magistrale koja povezuje Hrvatsku u smjeru istok-zapad. Zbog velikog povećanja broja vozila na sjevernom kolniku obilaznice, pokazala se potreba dogradnje južnog kolnika, a nakon toga će ta državna cesta postati brza četverotračna. Radovi na izgradnji te ceste vrijedni su 134,63 milijuna kuna (bez PDV-a), investitor su Hrvatske ceste, izvođač je tvrtka Osijek-Koteks, projektant IGH Zagreb u suradnji s tvrtkom Rencon iz Osijeka. Dionica Sredanci-granica BiH krajnja je dionica autoceste A5 i sastavni dio europskog prometnog koridora Vc (Budimpešta-Sarajevo-Ploče). Ta je dionica duga 3,2 kilometra i nastavlja se na već izgrađenu dionicu Đakovo-Sredanci. Investitor radova, vrijednih oko 187 milijuna kuna (s PDV-om), su Hrvatske autoceste, a izvođač poslovna udruga koju čine Osijek-Koteks kao vodeći partner i Ingra Zagreb kao partner. Financiranje izgradnje dionice Sredanci-granica BiH osigurano je putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) u kojem svaka sudjeluju sa 50 posto.

ZAGREB - Zatvaranje 26. zagrebačkog histrionskog ljeta s predstavom "Idu svati, mlade ni" u režiji Georgija Para te dodjela nagrada "Najhistriona", (20 sati, Ljetna pozornica Opatovina).

KRAPINA - Otvorenje Tjedna kajkavske kulture Krapina 2011. u okviru kojega će se, uz ostalo, održati 10. znanstveni skup "Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća" i 46. festival kajkavske popevke. Svečanom otvorenju Tjedna kajkavske kulture nazočit će potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak, (17,30 sati, Trg Ljudevita Gaja).

Dežurni urednici na desku:

ujutro/poslijepodne: Mate Kovačević

poslijepodne/navečer: Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xmt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙