FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Akcija za bolju Hrvatsku kritizirala je danas politiku Hrvatske vlade prema selu i seljaštvu, ocjenivši da politika vlade tjera u propast hrvatsku poljoprivredu i selo a u korist uvoznog "lobija" te da nema ni kratkoročne ni dogoročne strategije razvoja proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Gvoroeći na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik stranke Željko Sačić rekao je da vlada nije uspjela u onom što je nazvala povezivanje "zelene" i "plave" Hrvatske tj. da u turiskičkoj sezoni naši proizvođači hrane plasiraju svoje proizvode turistima. Unatoč dobroj sezoni nismo uspjeli zaraditi novac koji smo mogli, ocijenio je Sačić te zato optuži Vladu. Smatra da Vlada ne štiti nacionalne interese već pogoduje uvoznom lobiju te interesima Europske unije čija birokracija, prema njegovom mišljenju radi na uništenju hrvatskoga sela i domaće proizvodnje unatoč činjenici da je vladin konalicijski partner Hrvatska seljačka stranka . Tvrdi da je Vlada podanička i ulizivačka prema birokarciji EU te da Hrvatska uvozi lošu hranu iz Europske unije dok domaći proizvođači propadaju. Kao izlaz iz tog stanja, u ABH smatraju da bi država mogla uvesti carine na uvoznu hranu ali i okrenuti se novim poljoprivrednim proizvodima poput ljekovitog bilja, čija potražnja na svjetskim tržištima raste.

DUBROVNIK - Prema danas objavljenim podatcima Turističke zajednice Grada Dubrovnika, u prvih 8 mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je ukupno 464.133 dolazaka i 1.766.322 noćenja, što je povećanje od 6 posto u dolascima i 6 posto u noćenjima. Najbrojniji gosti bili su iz Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Njemačke, Hrvatske i Italije. Najbolja popunjenost zabilježena je u hotelima, privatnom smještaju, dok je vidljiv neznatni podbačaj u kampovima. Tijekom kolovoza bilo je 10 posto više gostiju iz Italije nego godinu dana ranije, što je rezultat poboljšanih zračnih linija s Dubrovnikom. Za grad Dubrovnik može se reći da ima stabilno domaće tržište pa je tako i ovogodišnji kolovoz pokazao povećanje u dolascima i to od 11 posto i noćenjima od 6 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveće povećanje u odnosu na prošlu godinu bilježi se s tržišta SAD-a, Turske, Australije, Grčke i Italije.

VINKOVCI - Na 18. Nacionalnu izložbu voćnih rakija i likera koju Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije organizira u sklopu 46. Vinkovačkih jeseni, pristiglo je 36 ispravnih uzoraka, a njihovo ocjenjivanje započelo je danas u Vinkovcima. "Pravo prijave na izložbu imali su samo registrirani proizvođači rakija i likera, a ovogodišnji kuriozitet je to što su se na izložbu prijavila samo trojica proizvođača likera dok ih je ranijih godina redovito bilo desetak", izjavila je direktorica TZ vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak te dodala da su svi prijavljeni proizvođači s područja kontinentalne Hrvatske. Od pristiglih uzoraka prevladavaju šljivovice i viljemovke (rakije od krušaka). Šesteročlanom ocjenjivačkom sudu predsjeda Pavica Tupajić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a ocjenjuje se boja, bistroća, miris i okus pića. Proglašenje najboljih rakija i likera najavljeno je za 15. rujna.

ZAGREB - Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 8. do 15. rujna organizira 5. Tjedan cjeloživotnog učenja s ciljem promoviranja obrazovanja i raznolikosti cjeloživotnog učenja, a u okviru čega će se obilježiti i Svjetski dan pismenosti, 8. rujna. Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999., a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja i potaknula osobna motivacija. Ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj održava se pod pokroviteljstvom vlade i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. U okviru Tjedna, kojemu je glavni slogan "A kako učiš ti?", utemeljena je i nagrada "Maslačak znanja" za postignuća u učenju odraslih osoba. Tjedan će obilježiti brojne škole, učilišta, centri, zavodi i druge ustanove u cijeloj zemlji održavanjem radionica, tribina, debata, izložbi, promoviranjem časopisa i dr. Tjedan će završiti Sajmom cjeloživotnog učenja, 15. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, na kojemu će ustanove za obrazovanje odraslih, škole i razne udruge građanima ponuditi informacije o mogućnostima obrazovanja i učenja u Gradu Zagrebu te vrstama obrazovnih programa. Svaka ustanova će tijekom trajanja sajma jednom posjetitelju darovati besplatno pohađanje jednoga svog obrazovnog programa.

VINKOVCI - Policijski presretač zaustavio je sinoć u 22,46 sati na autocesti A3 Zagreb-Bajakovo kod Županje 43-godišnjeg njemačkog državljanina koji je osobnim automobilom „audi“ upravljao brzinom od 235 kilometara na sat, priopćeno je jutros iz PU vukovarsko-srijemske. Njemački državljanin prekoračio je brzinu na dijelu ceste gdje je dopušteno voziti 130 km/h. Vozaču je uručen prekršajni nalog, naplaćena novčana kazna od 5.000 kuna te izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od 12 mjeseci.

ZAGREB - Vozaču Porschea koji je prošlog tjedna skrivio prometnu nesreću s dvoje poginulih na zagrebačkoj Trešnjevci određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Mladen Guštin, 56-godišnji vozač luksuznog Porsche Cayennea uhićen je nakon teške prometne nesreće zbog sumnje da je u četvrtak oko 12,20 sati prošao kroz crveno svjetlo na Ozaljskoj ulici i time izazvao sudar u kojem su na mjestu poginule dvije osobe. Na njegov automobil s bočne strane je naletio Audi A8 koji je iz Nehajske u raskrižje ušao na zeleno svjetlo, nakon čega je Porsche udario u 49-godišnju ženu i njezinog 18-godišnjeg sina. U trenutku nesreće osumnjičeni vozač nije bio alkoholiziran. Policija ga je u subotu privela dežurnom sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoranu Luburiću koji ga je, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, zadržao u jednomjesečnom istražnom zatvoru, potvrdio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je dojavu u 7,28 sati o požaru otvorenog prostora kod Kistanja, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjeluje 25 vatrogasaca sa 9 vozila iz JVP Knin, DVD Knin, DVD Kistanje, DVD Ervenik, DVD Promina i DVD Dubravice te 3 canadaira i 1 zračni traktor.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙