FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Tjedan cjeloživotnog učenja

Autor: mbur
ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Tjedan cjeloživotnog učenja, koji obuhvaća više od 350 događaja u više od 500 institucija diljem zemlje i kojem je svrha promicati izobrazbu i raznolikost cjeloživotnog učenja, otvoren je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Tjedan cjeloživotnog učenja, koji od 8. do 15. rujna organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pod pokroviteljstvom vlade i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, otvorio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, koji se zauzeo se za poticanje i nagrađivanje znanja i kompetencija.

Kompetencije su za našu zemlju ključne i pokretač su razvoja i gospodarstva, rekao je ministar Fuchs podupirući taj tjedan u koji su se uključile mnoge škole, učilišta, centri, zavodi i druge ustanove diljem zemlje radionicama, tribinama, debatama, izložbama, promoviranjem časopisa i drugim aktivnostima. Zauzevši se za verificiranje znanja, Fuchs je najavio skori završetak izrade nacrta zakona o kvalifikacijskom okviru.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje odraslih Ivan Šutalo rekao je kako je glavni cilj u cjeloživotno učenje uključiti što više polaznika, i to u svim životnim razdobljima.

Tijekom Tjedna cjeloživotnog učenja obrađivat će se teme vezane uz ključne kompetencije, sveobuhvatnost obrazovne ponude u osnovnim i srednjim školama, učenje za treću životnu dob, obrazovanje u poduzeću i dr.

Ove je godine ta agencija utemeljila i nagradu "Maslačak znanja" za postiguća u učenju odraslih osoba, a dobili su je: Ljiljana Car iz Virja, pripadnica romske manjine koja je postala romski pomagač u obrazovanju, Stjepan Cipek iz Zagreba, koji u 78. godini priprema magisterij, te Zvjezdana Rončević iz Zadra, koja je zavšila srednju školu 47. godini.

Tjedan će završiti Sajmom cjeloživotnog učenja 15. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, na kojemu će ustanove za izobrazbu odraslih, škole i razne udruge građanima ponuditi informacije o mogućnostima izobrazbe i učenja u Zagrebu te o vrstama obrazovnih programa. Svaka će ustanova tijekom sajma jednom posjetitelju darovati besplatno pohađanje jednoga svojeg obrazovnog programa.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja obilježen je i Međunarodni dan pismenosti 8. rujna tribinom koju je pod nazivom "Temeljne vještine čitanja i pisanja" otvorila državna tajnica u Ministarstvu znanosti Dijana Vican. Ona je tom prigodom govorila o utjecaju nacionalnog okvirnog kurikuluma na izobrazbu odraslih. Po njezinim riječima, kurikulum je najbolji temelj za razradu i ostvarenje cjeloživotnog učenja. Poručila je kako "svatko u svojim odgojno-obrazovanim ustanovama treba pogledati mogućnost za povećanje obrazovne slike u Hrvatskoj te povećanje horizontalne i vertikalne prohodnosti u obrazovanju".

Milan Matijević s Učiteljskog fakulteta govorio je o andragoškom obilježju pismenosti i o tome što je danas učenje i kako naučiti učiti, a u nastavku skupa bit će riječi o čitalačkim kompetencijama hrvatskih 15-godišnjaka u sklopu PISA 2009 pokazatelja.

(Hina) xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙