FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 16. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Prodaja novih automobila u Europskoj uniji u kolovozu je uvećana nakon dva mjeseca uzastopna pada, pokazali su podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). U Uniji je prošlog mjeseca registrirano ukupno 753.709 novih automobila, odnosno 7,7 posto više u usporedbi s istim mjesecom lani, objavila je ACEA. Prodaja automobila u srpnju je smanjena za dva posto, nakon pada za 8,1 posto u lipnju. Na najvećim automobilskim tržištima najizrazitiji rast prodaje ostvaren je u Njemačkoj, od 18,3 posto. Slijede Britanija, s rastom od 7,3 posto, Španjolska, s 5,9 posto većom prodajom, te Francuska i Italija, s rastom prodaje od 3,1 odnosno 1,5 posto. U prvih osam ovogodišnjih mjeseci u EU, izuzev Malte i Cipra, ukupno je registrirano 8.888.793 novih vozila, što je smanjenje od 1,3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2010. Najveća tržišta u osmomjesečnom su razdoblju pokazala mješovite rezultate. Njemačka je zabilježila dvoznamenkastu stopu rasta ili 11,2 posto veći broj novih vozila, Francuska je bila u manjem plusu od 0,4 posto, dok je registracija novih vozila u manja za 6,1 posto, u Italiji za 12 a u Španjolskoj za 22,2 posto.

LONDON - Agencija za kreditne rejtinge Moody's priopćila je da preispituje rejting švicarske banke UBS nakon što je zbog neovlaštenog trgovanja zabilježila gubitak od dvije milijarde dolara. U Moody'su navode da će se razmatranje usredotočiti na "trenutne slabosti" u upravljanju rizicima u toj švicarskoj banci. U četvrtak je u Londonu policija uhitila 31-godišnjeg muškarca u vezi s tvrdnjama o neovlaštenom trgovanju. Kweku Adoboli, za kojeg se vjeruje da radi u odjelu za europske dionice, zadržan je u petak u policiji radi ispitivanja. Iako je UBS dovoljno financijski jak da apsorbira gubitak, u Moody'su izražavaju zabrinutost u vezi s kontrolom rizika u banci. "Opetovano smo izražavali zabrinutost u vezi sa sposobnošću uprave da razvije snažan okvir za učinkovitu kontrolu i kulturu rizika“, istaknula je agencija. Banku UBS spasila je država 2008. godine nakon što je zabilježila ogromne gubitke na problematičnoj imovini u odjelu za investicijsko bankarstvo.

LONDON/ZAGREB - Agencija Moody's Investors Service snizila je prognozu za kreditni rejting Agrokora iz pozitivne u stabilnu, upozorivši da očekivana poboljšanja pozicija u kreditnim obvezama nisu ostvarena. Agencija je ujedno potvrdila Agrokorov važeći kreditni rejting B2. Promjena prognoze iz pozitivne u stabilnu odražava činjenicu da se ročnost obveza prema bankama nije poboljšala kao što se očekivalo prilikom dodjele pozitivne prognoze u prosincu 2010., tumači vodeća Moody'sova analtičarka Tanya Savkin. Agencija je 9. prosinca poboljšala Agrokorovu prognozu iz stabilne u pozitivnu zahvaljujući poboljšanim poslovnim rezultatima i pozicijama u kreditnim obvezama. "Smatra se također da ročnost za razdoblja do kraja prosinca 2010., ožujka 2011. i lipnja 2011. nije u skladu s izgledima za podizanje rejtinga u kategoriju B1", dodala je. "Moody's priznaje značajna poboljšanja u proteklim godinama kako bi se poboljšao profil ročnosti Agrokorovih obveza, ali promjena prognoze odražava i kratkoročne dugove koje u Moody'su promatraju posebno u kontekstu sve teže situacije s financiranjem u Europi", istaknula je.

LJUBLJANA - Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomeli nazvao je razočaravajućim odnos Slovenije prema stranim ulagačima, rekavši da u tom pogledu nije takav optimist kao prije godinu dana kada je došao na svoju dužnost. "Nemoguće je ostati optimističan kad nema nikakvog napretka u otvaranju slovenskog gospodarstva i gospodarskim reformama te u unapređivanju naših gospodarskih odnosa", rekao je Mussomeli u petak otvarajući sastanak slovenskih ekonomista i drugih stručnjaka u okviru Američke trgovačke komore (Am-Cham) u Sloveniji na temu "Budućnost globalne trgovine i industrije - što učiniti u svijetu i Sloveniji". Unatoč suprotnim izjavama, Slovenija se još nije spremna otvoriti stranim investitorima, o čemu svjedoči njen izraziti pad na ljestvici globalne konkurentnosti, a potencijalni američki ulagači u Sloveniji susreću se s teškoćama, naveo je Mussomeli. Problem vidi u zatvorenosti i pogodovanju domaćih investitora preko insajderskih informacija i na netransparentnim javnim natječajima, što se neopravdano brani tzv. politikom nacionalnog interesa.

BRUXELLES - Regulatori Europske unije objavili su da još nisu utvrdili je li Google doista zlorabio dominantnu poziciju na području internetskog pretraživanja i time prekršio europske propise o zaštiti slobodnog tržišnog natjecanja, priopćili su iz EK. Komisija je pokrenula istragu u studenome prošle godine temeljem pritužbi konkurenata, uključujući Microsoft, da Google zlorabi dominantan polužaj na tržištu usluga pretraživanja interneta. "U sklopu naše sadašnje istrage pokušavamo utvrditi ima li kompanija dominantnu poziciju u internetskom pretraživanju", kazao je europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia na konferenciji o tržišnom natjecanju u Firenci. "Mnogi među nama biraju Google kao pretraživač; no dominacija nije isto što i njezina zloporaba. Zloporaba je djelovanje kojim se štiti ili širi dominacija nezakonitim sredstvima, a mi tek moramo zaključiti je li to slučaj s Googleom", kazao je. Google je najpopularniji internetski pretraživač s udjelom većim od 90 posto na svjetskom tržištu, prema podacima tvrtke za internetsku statistiku StatCounter.

LUXEMBOURG - Najviši europski sud odbacio je zahtjev Eskima, lovaca na tuljane i trgovaca krznom, da ukine europsku zabranu trgovine proizvodima od tih životinja. Europski sud pravde sa sjedištem u Luxembourgu odbio je saslušati prigovor 17 organizacija, uključujući najveće kanadske eskimske grupe Inuit Tapiriit Kanatami (ITK), na odluku od 6. rujna. "Eskimi su razočarani što EU nije smatrao potrebnim odlučiti o meritumu stvari, već ga je odbacio temeljem tehničkih razloga, bez saslušanja", kazala je u priopćenju čelnica ITK-a Mary Simon. Organizacija je uložila žalbu na zabranu Europske unije nakon Norveške, koja joj se također protivi. Zabrana je odobrena 2009. pod pritiskom grupa za zaštitu životinja a uključuje izuzeće za proizvode od tuljana koje Eskimi i ostale autohtonske skupine love tradicionalnim metodama radi opstanka. Kanadske autohtone skupine strahuju da će zabrana zadati težak udarac njihovom tradicionalnom lovu na tuljane.

WROCLAW - Američki ministar financija Timothy Geithner razgovarat će u petak s europskim ministrima financija o mogućnosti korištenja financijskih izvedenica za proširenje zajmodavnih kapaciteta kriznog fonda eurozone. Washington je 2008. osnovao fond za hitnu pomoć američkim zajmodavcima za vrijeme međunarodne kreditne krize. Geithner će u Poljskoj razgovarati s ministrima EU-a i predložiti da se Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) upotrijebi na sličan način kao američki fond, koji su svojedobno osnovali ministarstvo financija i američka središnja banka, kazali su izvori. "Geithner će vjerojatno inzistirati na važnosti upotrebe financijskih proizvoda kako bi se pribavilo više sredstava za zaštitu velikih europskih zemalja, Italije i Španjolske, i kako bi se pronašlo rješenje za Grčku", kazao je za Reuters jedan dužnosnik EU-a uoči sastanka u Wroclawu. Očekuje se da će američki ministar financija izložiti model programa TALF kojeg su američke financijske vlasti upotrijebile kako bi pokrenule tržište vrijednosnih papira utemeljenih na zajmovima slabije kvalitete.

PARIZ - Francusko-nizozemski zrakoplovni prijevoznik Air France-KLM priopćio je da je narudžbu 50 zrakoplova dugog doleta podijelio između europskog Airbusa i američkog konkurenta Boeinga, ne navodeći pojedinosti o udjelima. Ranije su mediji izvijestili da će prijevoznik naručiti 25 zrakoplova tipa Airbus A350-900 i 25 zrakoplova Boeing 787-800 Dreamliners, uz mogućnost kupnje još 50 zrakoplova, kako bi obnovio svoju flotu. Vrijednost posla procijenjena je na 11,3 milijardi dolara (8,1 milijardu eura). Američka tvrtka priopćila je da njezin dio ugovora uključuje 25 zrakoplova B787-9 po kataloškoj cijeni od 5,45 milijardi dolara, uz napomenu da je europski prijevoznik naznačio mogućnost kupnje dodatnih 25 zrakoplova. Prošli tjedan je izvršni direktor Air France-KLM-a Pierre-Henri Gourgeon izjavio da je cilj predloženog posla zamjena zrakoplova koji će biti povučeni iz prometa u razdoblju od 2018. do 2020.

LONDON - Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu, poduprta rastom na tržištima dionica i zastojima u isporukama sirove nafte na Sjevernom moru. Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u studenome porasla je za 78 centi na 113,07 dolara. Na američkom tržištu pala je 18 centi na 89,22 dolara. Europske dionice ojačale su u jutarnjoj trgovini, predvođene bankama dok je zlato zabilježilo najveći tjedni pad od ožujka 2009., ukazujući na obnovljeni apetit ulagača za rizičnom imovinom, nakon što je pet vodećih središnjih banaka u svijetu, američki Fed, Europska središnja banka (ECB), Bank of England, te japanska i švicarska središnja banka, u četvrtak odlučilo povećati likvidnost u dolarima na europskom tržištu. "Cijene u Londonu su ojačale nakon što su se središnje banke udružile kako bi zajednički osigurale dodatna sredstva europskim bankama", objavila je bečka tvrtka JBC Energy. "Zajednička akcija dolazi kao (privremeno) olakšanje za bankovni sustav u vrijeme kad kopni spremnost međunarodnih investitora da posuđuju novac. Taj potez je također izazvao rast na europskim burzama". Ujedno cijene u Londonu podupiru problemi u proizvodnji na Sjevernom moru i kašnjenja s utovarom.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi su porasli, predvođeni bankovnim sektorom, kako su ojačale i nade ulagača da će europski političari možda ipak u zadnji čas donijeti mjere za suzbijanje dužničke krize. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,62 posto, na 5.370 bodova, frankfurtski DAX za 1,14 posto, na 5.570 bodova, a pariški CAC za 0,66 posto, na 3.065 bodova. Interes ulagača za rizičniju imovinu potaknula je vijest o koordiniranoj akciji pet vodećih središnjih banaka u svijetu u cilju povećanja likvidnosti europskog bankovnog sustava koji se muči s opskrbom dolarima. Najveći dobitnici bile su bankovne dionice, predvođene Credit Suisseom, ING-om i Societe Generaleom, čije su dionice dobile na vrijednosti više od 4,2 posto. Potezi središnjih banaka neće pak pomoći riješiti dužničku krizu u eurozoni i otkloniti bojazni od globalne recesije. Fokus ulagača sada se preusmjerava na sastanak američkog ministra financija Timothyja Geithnera i europskih ministara financija na kojem će se raspravljati o opcijama za proširenje zajmodavnih kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost. Ulagači se nadaju da će sastanak donijeti odlučnije rezultate, kojima će se spriječiti grčki bankrot, no mnogi su ipak pesimistični.

NEW YORK - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon što je Europska središnja banka najavila da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za europski financijski sektor, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku. Dow Jones indeks ojačao je 1,66 posto, na 11.433 boda, dok je S&P 500 porastao 1,72 posto, na 1.209 bodova, a Nasdaq indeks 1,34 posto, na 2.607 bodova. Zbog zabrinutosti da bi otežan pristup europskih banaka dolarskim kreditima mogao izazvati zastoj na tržištima novca, kao što se to dogodilo tijekom financijske krize 2008., ECB je jučer objavila da će u suradnji sa središnjim bankama SAD-a, Britanije, Japana i Švicarske, europskom bankarskom sustavu osigurati dovoljno dolarskih kredita. Potez ECB-a i drugih središnjih banaka novi je signal da europski gospodarski i politički lideri nastoje svim raspoloživim sredstvima suzbiti dužničku krizu, što je ohrabrilo ulagače na svim svjetskim tržištima.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, jer se ulagači nadaju odlučnim mjerama ministara financija eurozone za suzbijanje dužničke krize, nakon što su ECB i druge središnje banke jučer obećale kreditnu podršku europskim bankama. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, a za toliko su skočile i cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru i Australiji porasli su između 0,4 i 1,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 2,3 posto. Nakon što su jučer Europska središnja banka i druge najveće središnje banke u svijetu najavile neograničene dolarske kredite europskim bankama, kojima je u posljednje vrijeme zbog dužničke krize bio otežan pristup kreditima, ulagači se nadaju da će i ministri financija Eu-a na današnjem sastanku u Poljskoj najaviti odlučne mjere. Najava ECB-a da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za europski financijski sektor ublažila je strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙