FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 111 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte pala je u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 111 dolara za barel, budući da je strah od nove recesije u SAD-u i usporavanja potražnje za gorivom potisnuo u drugi plan bojazni da bi tropska oluja mogla zatvoriti dio američke proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu.

Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u listopadu pala je za 1,80 dolara na 110,53 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 1,50 dolara i iznosila 84,95 dolara. Volumen trgovanja bio je relativno skroman zbog američkog Dana rada.

Američka zaposlenost stagnirala je u kolovozu, oživjevši strahove od recesije i povećavši pritisak na predsjednika Baracka Obamu i središnju banku Fed da osiguraju dodatne poticaje za pomoć gospodarstvu.

"Cijene nafte padaju zbog straha od slabe potražnje, nezaposlenosti i priča o recesiji s dvostrukim dnom", izjavio je Eugen Weinberg iz frankfurtske Commerzbank.

"Cijene još uvijek podržavaju špekulacije da bi Fed mogao pokrenuti treći krug kvantitativnog ublažavanja (QE3), ali mislim da je tržište možda previše optimistično oko toga. Prva dva kruga ublažavanja malo su pomogla gospodarstvu, pa zašto bi treći krug bio drugačiji?"

Djelomičnu podršku cijenama nafte pružilo je pak zatvaranje više od polovice proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zbog tropske oluje Lee. U međuvremenu je nad Atlantikom u nedjelju ojačala nova oluja, Katia, koju je Američki centar za uragane uvrstio u drugu kategoriju oluje.

Još je prerano da se procijeni prijetnja za kopno i istočnu obalu SAD-a ali većina modela pokazuje da će oluja promijeniti smjer prema otvorenom oceanu i proći zapadno od Bermuda, ističu u američkom državnom centru.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 110,37 dolara, što znači da je bila 84 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙