FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne iznad 114 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijena nafte na londonskom tržištu ostala je u petak gotovo nepromijenjena, poduprta slabijom ponudom u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama dok su uteg bili loši izgledi za svjetsko gospodarstvo.

Cijena sirove nafte u Londonu za isporuku u listopadu zadržala se tako na razini od 114,60 dolara za barel. Na američkom tržištu pala je za 56 centi i iznosila 88,47 dolara za barel.

Cijene ostalih roba poput bakra i dionica oštrije su pale budući da predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke nije skicirao nove poticajne mjere za gospodarstvo.

Američki predsjednik Barack Obama predstavio je jučer paket smanjenja poreza i povećanja javne potrošnje u vrijednosti 447 milijardi dolara koji bi trebao potaknuti rast i otvaranje novih radnih mjesta ali nije umirio tržišta, i dalje fokusirana na loše izglede za svjetsko gospodarstvo.

Cijene su pak poduprli problemi u opskrbi sa Sjevernog mora, te nasilje u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

"Prednost ponude u odnosu na potražnju smanjena je zbog prekida proizvodnje na Sjevernom moru, embarga Siriji koji je ograničio dolazak nafte u Europu i problema u Libiji", tumači Andy Sommer iz švicarske tvrtke ELG.

U Libiji je privremeni premijer Mahmoud Jibril podsjetio svoje snage da rat još nije gotov.

"Smatralo se da je građanski rat u Libiji u biti završen, da napetost na tržištu slabi, ali realnost je da smo na vrhuncu libijskog stresa, bez proizvodnje sirove nafte ali s velikim uvozom kako bi se zadovoljile unutarnje potrebe za gorivom", kazali su analitičari JP Morgana.

Slaba ponuda u SAD-u također je djelovala poticajno za naftu. Američka vlada objavila je da su zalihe nafte pale u prošlom tjednu za gotovo četiri milijuna barela, što je daleko više od prognoziranog pada za 1,9 milijuna barela.

Dodatnu potporu cijenama pruža i ovogodišnja burna sezona uragana na Atlantiku. Tako je tropska oluja Nate potaknula proizvođače u Meksičkom zaljevu na još jedan ciklus evakuacije radnika.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 112,15 dolara, što znači da je bila 82 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙