FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, čekaju se američki podaci o zaposlenosti

Autor: mpuk
LONDON, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima u nervoznom očekivanju najnovijih američkih podataka o zaposlenosti u potrazi za novim naznakama može li najveći svjetski potrošač sirove nafte izbjeći recesiju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 85 centi na 113,44 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu 98 centi i iznosila 87,95 dolara.

Oluja koja hara američkim dijelom Meksičkog zaljeva daje skromnu potporu cijenama budući da su veliki proizvođači nafte i plina obustavili rad na platformama i evakuirali radnike kako bi ograničili štetu.

Trgovci ističu da je raspoloženje još uvijek oprezno i da će se tržište usredotočiti na američke podatke o zaposlenosti u kolovozu. Nakon toga trgovina bi mogla biti slaba uoči dugog vikenda u SAD-u zahvaljujući Danu rada, koji se smatra završetkom ljetne sezone vožnje.

Očekuje se da će podaci pokazati rast broja radnih mjesta u SAD-u u kolovozu za 75.000.

„Trenutno svi čekaju te podatke“, rekao je Rob Montefusco iz tvrtke Sucden Financial.

Rušenje libijskog vođe Muamara Gadafija potaknulo je rasprave o tome kako brzo ta članica OPEC-a može obnoviti proizvodnju. Novoimenovani predsjednik libijske Nacionalne naftne korporacije rekao je ovog tjedna da bi proizvodnja nafte mogla početi u roku od nekoliko tjedana i dosegnuti predratne razine u roku 15 mjeseci. Gadafi je pak obećao da će spriječiti izvoz nafte.

Trgovci ističu da zasad tržište ne treba dodatnu proizvodnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 111,21 dolara, što znači da je bila 19 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙