FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TRIPOLI

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron stigli su u četvrtak u "povijesni" posjet Libiji, sedam mjeseci nakon izbijanja pobune protiv režima Moamera Gadafija koji je u bijegu, no njegove snage još pružaju otpor u gradu Sirtu. Francuski predsjednik stigao je u Tripoli u pratnji svog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea i pridružio se britanskom premijeru Cameronu koji je nešto ranije stigao u pratnji svog šefa diplomacije Williama Haguea. Službeni Pariz je posjet Sarkozyja i Camerona nazvao "povijesnim". Francuska je bila prva zemlja koja je službeno priznala libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), a zatim je to učinio i London. Sarkozyja Libijci drže junakom i on bi trebao održati govor na Trgu slobode, piše agencija AFP. Downing Street u Londonu priopćenjem je potvrdio da je Cameron stigao u Tripoli i najavio da će ondje razgovarati s čelnicima NTC-a Mustafom Abdelom Džalilom i Mahmudom Džibrilom. Cameron treba "objaviti program britanske pomoći kojim će poduprijeti tranziciju prema slobodnoj, demokratskoj i otvorenoj Libiji", navodi Downing Street.

LJUBLJANA

Koncern Agrokor u srijedu je slovenskom uredu za zaštitu tržišnog natjecanja prijavio namjeru sudjelovanja u procesu kojim većinski vlasnici Mercatora ponovo prikupljaju ponude za prodaju svojih dionica, objavio je u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu. Banka ING iz Londona kao konzultant vlasnika 50,03 posto Mercatorovih dionica, a riječ je uglavnom o slovenskim bankama i Pivovarni Laško (PL) koju također uglavnom kontroliraju iste banke, do 5. listopada prikuplja neobvezujuće ponude za Mercator. Pri tome je ING o četvrtom po redu postupku, kojim se traži strateški partner najveće slovenske trgovačke kompanije, obavijestio sve koji su se javljali na ranije natječaje pa i Agrokor. Prilikom posljednjeg postupka ovoga proljeća, kada je 23,34 posto svojih dionica prodavala Pivovarna Laško (PL), Agrokor je ponudio najveću neobvezujuću ponudu. Ona je odbijena zbog ocjene slovenskog regulatora tržišnog natjecanja da bi koncentracija najvećeg hrvatskog i najvećeg slovenskog trgovca zbog njihova diminantnog položaja na lokalnim tržištima u značajnoj mjeri restriktivno djelovala na njihovu konkurenciju te da bi se pogoršali uvjeti za slovenske dobavljače.

LJUBLJANA

Mandatno-imunitetna komisija slovenskog parlamenta većinom je glasova u četvrtak potvrdila prijedlog da se za slovenskog arbitra u petočlanom Arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom imenuje dr. Jernej Sekolec, ugledni slovenski stručnjak za međunarodno pravo, posebno za područje trgovačkih arbitraža. Parlament će o tome glasovati na zasjedanju koje započinje idućeg tjedna. Za prijedlog da se Sekolec izabere za slovenskog arbitra na mandatno-imunitetnoj komisiji glasovalo je 11 članova, dok je protiv bilo pet članova komisije iz Slovenske demokratske stranke (SDS), najjače oporbene stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša. U svojim istupima u raspravi oni su optužili koalicijske stranke u vladi premijera Boruta Pahora da ne vode dovoljno računa o nacionalnim interesima i određivanju "pravedne granice" s Hrvatskom.

RIM

Stotine talijanskih gradonačelnika, od najmanjih mjesta do glavnog grada Rima, prosvjedovali su u četvrtak protiv dubokih rezova nametnutih lokalnim zajednicama novim planom štednje koji je u srijedu usvojio parlament. Ti prosvjedi imali su oblik simboličnog štrajka od nekoliko minuta tijekom kojih su uredi gradske uprave zatvoreni a gradonačelnici su simbolično ovlasti prenijeli na lokalnog prefekta. "Svi mi, talijanski gradonačelnici, angažirat ćemo se dok se program štednje temeljito ne preispita", kazao je prije prosvjeda prvi građanin Rima Gianni Alemanno, koji je jedan od čelnika desne većine koja je taj isti plan štednje usvojila. Nakon nekoliko teških godina tijekom kojih je vlada redovito rezala sredstava za lokalne zajednice, najnoviji rez u okviru novog plana štednje - 9,2 milijarde za 2012. i 2013., bila je kap koja je prelila čašu i izazvala štrajk u organizaciji Udruge talijanskih mjesnih uprava koja zastupa više od 8000 općina na poluotoku.

NEW DELHI

Sonia Gandhi, čelnica vladajuće indijske stranke, sastat će se u četvrtak s članovima svoje Kongresne stranke, prvi puta od operacije u SAD-u, objavila je indijska novinska agencija PTI. Tijekom jednomjesečna izbivanja 62-godišnje političarke, vladajuća stranka i koalicija suočile su se s najmasovnijim prosvjedima u posljednjih nekoliko desetljeća, a Kongresna stranka i s velikim padom popularnosti. Dio medija prenio je da je Sonia Gandhi operirala rak u bolnici u New Yorku, što je njezina stranka odbila komentirati. Gandhi upravlja zemljom iz sjene, dok svakodnevne operativne poslove obavlja premijer Manmohan Singh.

SARAJEVO

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je kako će područje Sandžaka uskoro uspostaviti stvarnu autonomiju no istodobno je upozorio kao bi to moglo dovesti do novih napetosti pa i otvorenih sukoba između Beograda i Novog Pazara. U intervjuu, kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz", muftija Zukorlić je ocijenio kako je prošlotjedna uspostava tijela pod nazivom Narodno vijeće Sandžaka ujedno i zaokret u dosadašnjoj politici sandžačkih Bošnjaka prema Beogradu koji se, kako tvrdi, prema njima ponaša neprijateljski."Sandžak je iscrpio sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishodi promjenu stanja. Ovo je doista povijesni čin", kazao je Zukorlić najavljujući kako će novoutemeljno Nacionalno vijeće Sandžaka od sada također "štititi interese" te pokrajine u inozemstvu a posebice u Bruxellesu, Washingtonu, Istanbulu i Sarajevu.

JOHANNESBURG

U zrakoplovu angolske vojske koji se srušio u zračnoj luci u Huambu u srijedu je poginulo 17 osoba, izvijestila je državna novinska agencija Angop navodeći izjavu zapovjedništva angolske vojske. Vojska je u izjavi rekla da je poginulo 11 časnika, uključujući i trojicu generala. Život je izgubilo i šestero civila, među kojima dvija žene i dvoje djece, dodaje se u izjavi. Mediji su ranije izvijestili da je u zrakoplovu koji je prevozio 36 putnika poginulo najmanje 30 osoba. Vojska je priopćila da je pokrenula istragu uzroka pada. Nesreća se dogodila u zračnoj luci Albano Machado u Huambu, 550 kilometara jugozapadno od prijestolnice Luande, koja je prošlog mjeseca ponovno otvorena nakon obnove koja je trajala tri mjeseca i stajala 60 milijuna dolara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙