FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Pregled događaja u svijetu do 9.30:

NEW DELHI

Najmanje devetero ljudi poginulo je, a 47 ih je ranjeno u srijedu u eksploziji ispred Visokog suda u New Delhiju, najnoviji su podaci koje je priopćila policija. Eksploziju je vjerojatno uzrokovala bomba skrivena u aktovki, rekao je dužnosnik policije, UK Bansal. Ministar policije parlamentu je rekao da još nije moguće identificirati skupinu koja stoji iza napada. Ovo je prvi veći teroristički čin u Indiji nakon trostrukog bombaškog napada u Mumbaiju u kojem je 13. srpnja poginulo 20 ljudi. Za taj napad se krivi ekstremistička organizacija "Indijski mudžahedini".

QUETTA, Pakistan

Dvojica bombaša samoubojica raznijela su se u srijedu u blizini vladinih ureda u jugozapadnom pakistanskom gradu Quetti ubivši najmanje 16 ljudi, objavila je policija. Meta napada bio je visoki sigurnosni dužnosnik, zamjenik vođe paravojne postrojbe Frontier Corps, Farrukh Shehzad. Bombaš samoubojica raznio se u vozilu prepunom eksploziva u blizini njegova automobila. Drugi bombaš samoubojca raznio se u njegovoj kući. Među poginulima su i čuvari. Eksplozija je srušila kuću i obližnje urede. Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama predložit će u četvrtak plan za povećanje zaposlenosti koji će državnu blagajnu stajati 300 milijardi američkih dolara kroz manje prihode od poreza i veće vladine troškove. Obama će u četvrtak na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa iznijeti prijedloge za smanjenje nezaposlenosti. Po izvorima iz Obamine administracije, dva najvažnija dijela plana su produljenje poreznih olakšica za radnike za godinu dana te produljenje povlastica za nezaposlene, koje uskoro istječu. Ta dva paketa zajedno teški su gotovo 170 milijardi dolara, prenio je CNN. Bijela kuća također razmatra porezne olakšice za tvrtke koje zapošljavaju nezaposlene, što bi značilo da bi državna blagajna bila uskraćena za još 30 milijardi dolara. Uz to, Obama se zauzima za projekte javnih radova, poput gradnje škola, za što je potrebno još 50 milijardi premda se očekuje da će predložena sredstva biti manja. Očekuje se također da se za još godinu dana produlji otpis poreza na vrijednost nove opreme koju nabave tvrtke. Čelnici Republikanaca u Predstavničkom domu ponudili su Obami kompromis oko mjera za poticanje zapošljavanja.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙