FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

PARIZ

Članovi libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) se neće kandidirati za četverogodišnje političke mandate, rekao je glasnogovornik vijeća u četvrtak navečer, nakon međunarodnog sastanka posvećenog prijelazu te zemlje u demokraciju. "Članovi NTC-a četiri se godine neće kandidirati na izborima, za članove Vijeća dakle četiri godine neće biti političkih mandata", rekao je glasnogovornik tog vijeća Mahmud Šamam.

PARIZ - Sudionici međunarodne konferencije o Libiji, koja je održana u u Parizu na poticaj francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona, novim su vlastima u Libiji odmah stavili na raspolaganje 15 milijardi dolara za obnovu a od njih zatražili da rade na pomirenju i demokraciji, prenose agencije. Francuski predsjednik rekao je da Moamer Gadafi treba biti uhićen a da će libijski narod odlučili hoće li mu se suditi u zemlji ili će ga predati međunarodnim sudovima. Sarkozy je od novih vlasti u Libiji zatražio da se angažiraju "na procesui pomirbe i oprosta". Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil rekao je da islam potiče opraštanje i pomirbu te da treba poštivati pravnu državu. "Moramo se usredotočiti na razvoj, obnovu škola, zdravstva. Bili smo prvenstveno usredotočeni na odmrzavanje sredstava i možda možemo u idućoj fazi početi izvoziti", kazao je on. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je na konferenciji objavio da je Europska unija danas ukinula sankcije i blokadu imovine 28 libijskih gospodarskih entiteta, među kojima su banke, naftne tvrtke i luke.

WASHINGTON - Bijela kuća u četvrtak je oštro korigirala svoje procjene za gospodarstvo, prognozirajući da bi stopa nezaposlenosti u SAD-u u 2012. godini mogla u prosjeku biti oko 9 posto te da bi gospodarski rast u nekoliko idućih godina mogao biti sporiji nego što se očekivalo. Gospodarski rast mogao bi usporiti na 1,6 posto u 2011. što je smanjenje u odnosu na prognozu o 3,1 posto rasta iz veljače, objavila je administracija, a prenosi online poslovni dnevnik The Wall Street Journal. Revidirani gospodarski izgledi dolaze tjedan dana prije nego što predsjednik Barack Obama treba održati govor o paketu novih mjera za poticanje zapošljavanja i gospodarskog rasta na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, 8. rujna. U srpnju, američka je vlada objavila da je bruto domaći proizvod (BDP) jedva nešto porastao u prvoj polovici godine, te da je recesija u 2008. i 2009. bila dublja nego što se mislilo. Od tada, slabi gospodarski pokazatelji, u rasponu od proizvodnje do zapošljavanja, izazivaju strahove da bi gospodarstvo ponovno moglo pasti u recesiju.

WASHINGTON

Uraganu Katia koji se podigao u Atlantskom oceanu u četvrtak je smanjena kategorija na tropsku oluju, ali bi se mogao pojačati tijekom prolaska prema zapadu što je potaknulo guvernera Louisiane da proglasi izvanredno stanje u državi. Vjetar je oslabio na oko 100 km na sat pa je Katia iz uragana kategorije 1 prebačena u tropsku oluju. Očekujući nalet uragana guverner Louisiane je proglasio izvanredno stanje u državi kojoj prijete jake kiše i podizanje voda u obalnom području tijekom vikenda.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙