FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker: euruzona će učiniti sve potrebno za obranu eura

Autor: vmom
FRANKFURT, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Eurozona će učiniti sve što je potrebno kako bi obranila euro, uključujući po potrebi i povećanje Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), kazao je u ponedjeljak čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker za novinsku agenciju Market News International dok tržišta potresaju obnovljene bojazni da bi Grčka mogla objaviti insolventnost.

"Učinit ćemo sve što bude potrebno s ciljem obrane eura", kazao je Juncker za tu agenciju, dodajući kako se pod tim podrazumijeva i povećanje EFSF-a.

Juncker je također kazao da će eurozona predstaviti "odgovarujuće rješenje u idućih nekoliko dana" kako bi se riješilo pitanje zahtjeva koja je uputila Finska o davanju kolaterala za buduću pomoć Grčkoj.

Grčka dužnička kriza u fokusu je ulagača zbog zabrinutosti da političari ne čine dovoljno po pitanju pronalaženja trajnog rješenja za dužničku krize eurozone, a ponovno su se pojavile i bojazni od bankrota Grčke.

Ulagače dodatno zabrinjava izostanak konkretnih poteza na razini G7, čiji su se ministri financija i dužnosnici središnjih banaka sastali krajem prošlog tjedna ali nisu ponudili nikakvo rješenje za dužničke probleme u eurozoni.

Njemački političari u međuvremenu sve češće ukazuju na mogućnost stečaja Grčke. Tako je ministar gospodarstva i čelnik slobodnih demokrata (FDP), manje članice vladajuće koalicije na čelu s Kršćanskom demokratskom unijom (CDU), Philipp Roesler upozorio da više ne smije biti tabua kada je u pitanju stabilizacija eura.

"To uključuje, po potrebi, i urednu grčku objavu insolventnosti, ako su dostupni raspoloživi instrumenti", naglasio je Roesler u razgovoru za berlinski dnevnik Die Welt.

Također treba uvesti sankcije zemljama koje ne uspijevaju srezati visoke manjkove, uključujući i moguću suspenziju glasačkih prava u Europskoj uniji, dodao je.

Glavni tajnik FDP-a Christian Lindner otišao je korak dalje, izjavivši za Berliner Morgenpost da njegova stranka ne isključuje ni mogućnost istupanja Grčke iz eurozone.

U ponedjeljak je pomoćnik grčkog ministra financija Filippos Sachinidis kazao da Grčka ima novca do idućeg mjeseca, signalizirajući da joj je hitno potrebna pozitivna ocjena inspekcije međunarodnih kreditora kako bi se kvalificirala za novu tranšu međunarodne pomoći.

"Definitivno imamo manevarskog prostora do listopada", kazao je Sachinidis u razgovoru za televizijsku postaju Mega, odgovarajući na pitanje koliko će još dugo vlada moći isplaćivati plaće i mirovine.

Međunarodni zajmodavci zaprijetili su prošlog tjedna da će blokirati isplatu nove tranše pomoći od oko osam milijardi eura zbog opetovanog grčkog zaostajanja za zacrtanim fiskalnim ciljevima.

Grčka je vlada u nedjelju uvela novi porez na nekretnine kako bi ipak dobila zeleno svjetlo a time i novac. Povjerenik Europske unije za monetarnu politiku Olli Rehn izrazio je zadovoljstvo tim potezom, istaknuvši da predstavlja značajan doprinos ispunjenju zacrtanih ciljeva.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙