FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljene bojazni za eurozonu pritisnule europske burzovne indekse

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi pali su u utorak u oscilacijama obilježenoj trgovini, pri čemu su se gubicima isticale banke izložene u rubnim članicama eurozone, pod pritiskom obnovljenih bojazni u vezi s dužničkom krizom u eurozoni i političkih sporova oko njezina rješenja.

Tako je frankfurtski DAX bio na gubitku 0,3 posto, kliznuvši na 5.224 boda. Pariški CAC bio je u minusu 0,7 posto, spustivši se na 2.997 bodova. Londonski Ftse bio je pak na blagom dobitku, od 0,4 posto, dosegnuvši 5.117 bodova.

Sumnje u spremnost Italije i Grčke da provedu u djelo zacrtane mjere štednje zabrinule su ulagače, a njihovu je bojazan dodatno potpirio njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorenjem da Grčka možda neće dobiti novu tranšu pomoći ako najnovije izvješće međunarodnih inspektora ne bude pozitivno.

Među gubitnicima na tržištu izdvajale su se u utorak francuske banke, snažno izložene zemljama na rubu eurozone. Tako su Credit Agricole, BNP Paribas i Societe Generale oslabile u rasponu od 0,9 do 2,6 posto.

"Negativno smo raspoloženi prema bankama jer moraju prikupiti još kapitala. Prisutna je i snažna zabrinutost u vezi s problemima na rubovima eurozone dok su njihove bilance i dalje pune nepoznanica", tumači colin McLean iz SVM Asset managementa.

Nervozu izaziva i predstojeća odluka njemačkog najvišeg suda o ustavnosti njemačkog sudjelovanja u europskom fondu za financijsku stabilnost, koja će biti objavljena u srijedu.

Na početku trgovine potporu dionicama pružila je odluka švicarske središnje banke o vezivanju tečaja franka za euro, na razini od 1,2 franka. Nakon njezine objave švicarski burzovni indeks poskočio je četiri posto, a najveći je dobitnik bio najveći proizvođač prehrambenih proizvoda u svijetu Nestle, čija je dionica poskočila 3,5 posto.

"To je danas bila dobra vijest za švicarske dionice a predstoje i znatna podizanja prognozi dobiti po dionici ako tečaj bude iznosio 1,2 franka za euro", tumači Trung-Tin Nguyen iz TTN AG-a.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 2,2 posto, na 8.590 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙