FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad 'švicarca', euro pod pritiskom

Autor: neba
ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Utvrđivanje minimalnog tečaja franka prema euru od strane švicarske središnje banke izazvalo je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima oštar pad cijene 'švicarca', no pod pritiskom je i euro zbog dužničke krize u eurozoni.

Tečaj švicarskog franka potonuo je prošloga tjedna 7,5 posto, na 1,2120 franaka za euro. Prema dolaru se strmoglavio još i više, 10,9 posto, pa je cijena dolara dosegnula 0,8830 franaka.

Oštro potonuće švicarske valute rezultat je odluke švicarske središnje banke (SNB) o utvrđivanju minimalnog tečaju franka prema euru u visini od 1,2 franka. Jačanje franka SNB će, poručila je, sprječavati svim sredstvima, pa i kupnjom strane valute u ‘neograničenim količinama’.

Taj potez SNB-a iznenadio je u utorak investitore na valutnim tržištima, dok ga analitičari ocjenjuju poprilično agresivnim.

“No, treba biti agresivan kako bi se zaokrenula plima od švicarskog franka te mu se oduzeo sjaj statusa sigurnog utočišta. Sad imamo natjecanje u izdržljivosti, u kojem će se SNB morati čvrsto boriti protiv tržišta, koje bi uskoro moglo testirati njezinu odlučnost”, ocjenjuje Paul Macker, analitičar iz HSBC-a.

S druge strane, euro je bio pod pritiskom intenziviranja dužničke krize u eurozoni te loših vijesti iz Europske središnje banke (ECB).

Brojne su glasine da bi Grčka uskoro mogla objaviti da nijen u stanju vraćati dugove, a šuška se i da se Njemačka već priprema za bankrot te zemlje, te kreira plan da zaštiti njemačke banke koje su izložene grčkim dugovima.

Na svom redovitom zasjedanju u četvrtak ECB je, pak, odlučio zadržati kamatne stope nepromijenjenima, jer procjenjuje da će gospodarski rast u eurozoni u najboljem slučaju biti spor. Tržište je odmah u cijenu eura počelo uračunavati smanjivanje kamatnih stopa u eurozoni do kraja godine.

U petak se tečaj eura našao pod dodatnim pritiskom prodaja, nakon što je član izvršnog odbora ECB-a Juergen Stark dao ostavku, tri godine prije isteka mandata.

Njegova ostavka neugodno je iznenadila tržišta, a šuška se da je posljedica neslaganja oko provođenja programa otkupa državnih obveznica. ECB otkupljuje obveznice Italije, Španjolske i Portugala kako bi pomogla sređivanju javnih financija tih prekomjerno zaduženih članica eurozone.

U proteklih tjedan dana tečaj eura pao je prema dolaru 3,4 posto, na 1,3725 dolara, najnižu razinu u proteklih šest mjeseci.

Oslabio je i prema japanskoj valuti, za 2,2 posto, pa mu je tečaj pao na 106,68 jena. U petak je u jednom trenutku dotaknuo i 105,30 jena, najnižu razinu od sredine 2004. godine.

Tečaj dolara ojačao je, pak, prema japanskoj valuti 1,2 posto, na 77,7 jena.

I idućega tjedna euro bi mogao biti pod pritiskom, smatraju analitičari. Vjeruju da bi mogao pasti i na 1,35 dolara, jer je očito da europski političari nemaju jasnu viziju izlaska eurozone iz dužničke krize.

“Ne bih se iznenadio da euro u idućih tjedan, dva padne na 1,35 dolara, a do kraja godine na 1,30 dolara. Teško će ponovno dosegnuti 1,40 dolara”, kaže Tom Fitzpatrick, tehnički strateg pri CitiFX-u.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙