FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige u vezi dugova u eurozoni pritisnule euro

Autor: vmom
LONDON, 30. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak oslabio na međunarodnim tržištima u odnosu na druge značajne valute zbog zabrinutosti u vezi rješavanja dužničkih problema u perifernim članicama eurozone, poput Grčke, koje su dodatno ojačale nakon slabije od očekivane potražnje na današnjoj aukciji talijanskih obveznica.

Euro je tako tijekom dana oslabio 0,7 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,4412 dolara. Po završetku talijanske aukcije nakratko se spustio i na 1,4380 dolara. U ponedjeljak je pak dosegnuo najvišu razinu u posljednja dva mjeseca od 1,4550 dolara.

Gotovo jedan posto bio je na gubitku prema jenu, spustivši se na 110,6 jena. Oslabio je i prema švicarskom franku, na 1,1427 franaka.

"Talijanska aukcija državnih obveznica bila je relativno slaba", kazao je Adam Cole, globalni čelnik strategije valutnih tržišta u RBC Capital Marketsu. "Tržišta su osjetljiva na svaku novu točku u perifernim članicama eurozone koja bi mogla predstavljati pritisak, a sada se čini da bi to mogla biti Italija".

Brige u vezi dugova perifernih članica proganjanju i dalje eurozonu, nakon što je Reuters u ponedjeljak objavio detaljne prijedloge Finske u vezi grčkih kolaterala za nove zajmove. Zahtjevi službenog Helsinkija potaknuli su slične pozive i drugih zemalja, poput Nizozemske, Slovenije i Slovačke, a mogli bi ugroziti nastojanja eurozone da Grčku spasi od bankrota.

Dolaru su prema drugim značajnim valutama podršku uglavnom pružila nastojanja ulagača da pronađu sigurno utočište za kapital u nemirnim vremenima, premda mnogi na tržištu smatraju da postoji veća vjerojatnost novog kruga kvantitativnog popuštanja u SAD-u, a što bi oslabjelo dolar.

Franak, oslabljen mjerama koje tamošnje vlasti poduzimaju u proteklih mjesec dana u cilju obuzdavanja njegova jačanja, oslabio je danas prema dolaru, na 81,95 centima, nedaleko najniže razine u pet tjedana na koju se spustio u ponedjeljak.

Dolar je pak bio na manjem gubitku, od 0,1 posto, prema jenu i njime se trgovalo po 76,74 jena, no i dalje se drži iznad rekordno niske razine od oko 75,94 jena, koliko je iznosio početkom mjeseca.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙