FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogođen dužničkim problemima Grčke i Italije

Autor: vmom
LONDON, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema drugim značajnim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko grčkog i talijanskog fiskalnog deficita i sumnji u vezi sposobnosti eurozone da riješi dužničku krizu.

Euro se tako nakratko spustio na 1,4113 dolara, najnižu razinu od sredine kolovoza, no potom se oporavio, te se njime trgovalo po 1,4160 dolara. Dodatno ga je pritisnuo i današnji pad cijena dionica na europskim tržištima.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema švicarskom franku, i to 0,7 posto, spustivši se na 1,1113 franaka. Potražnju za švicarskom valutom poduprle su tvrdokorne zabrinutosti u vezi gospodarstva eurozone, a privlačnost mu raste i zbog nastavljenog usporavanja američkog gospodarstva.

Dolar je pak ostao nepromijenjen u odnosu na jen i njime se trgovalo po 76,82 jena, dok je prema franku blago oslabio, 0,24 posto, kliznuvši na 78,63 centima.

Prošlotjedni prekid misije EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Grčkoj potaknuo je pitanja u vezi sposobnosti Grčke da ostvari ciljano smanjenje proračunskog manjka koje je uvjet za dobivanje nove tranše zajma. Tržište talijanskih obveznica pritišće pak to što vlada u Rimu nije zasad ispunila obećanja u vezi proračuna.

Analitičari očekuju daljnje slabljenje eura nakon jučerašnjeg oštrog pada podrške kršćanskim demokratima njemačke kancelarke Angele Merkel na regionalnim izborima u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji.

"S obzirom na takve vijesti pritisci na daljnje slabljenje eura su i dalje prisutni. A hoće li to značiti spuštanje eura ispod 1,41 dolara, teško je reći", kazao je valutni strateg Richard Falkenhall iz SEB-a u Stockholmu.

Skok franka u proteklih oko tjedan dana potaknuo je očekivanja da će švicarska središnja banka možda morati pokušati novim mjerama oslabiti svoju valutu.

U središtu pozornosti bit će ovog tjedna i zasjedanja značajnih središnjih banaka, poglavito Europske središnje banke (ECB) u četvrtak, s obzirom na snažne naznake posrtanja oporavka globalnog gospodarstva. Tržišta spekuliraju u vezi toga hoće li Europska središnja banka nastaviti s kupovinama talijanskih državnih obveznica, što je bilo izazvalo veliku podijeljenost dužnosnika ECB-a.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙