FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio uoči odluke ECB-a o kamatama u eurozoni

Autor: gple
LONDON, 8. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagači na oprezu uoči odluke Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama u eurozoni, s obzirom na očekivanja o promjeni monetarne politike.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,2 posto, kliznuvši na 1,4064 dolara. Bio je na gubitku i prema švicarskom franku, te se njime trgovalo po 1,2154 franka.

Dolar je pak bio u blagom plusu prema švicarskoj valuti, ojačavši 0,1 posto na 86,52 centima. Ojačao je i prema jenu, na 77,32 jena.

Pozornost tržišta usmjerena je na današnji sastanak ECB-a na kojem će se odlučivati o razini kamatnih stopa u eurozoni. Očekuje se da će banka obustaviti ciklus pooštravanja monetarne politike i zadržati kamatne stope na važećoj razini od 1,5 posto, te sniziti prognoze o inflaciji.

Tržišta su u cijene valuta već uključila mogućnost sniženja kamatnih stopa u eurozoni u listopadu budući da dužnička kriza ne jenja a pogoršavaju se prognoze za rast svjetskog gospodarstva.

Ako predsjednik ECB-a na redovnoj konferenciji za novinstvo nakon objave odluke otkoni mogućnost sniženja kamatnih stopa do kraja godine, europska jedinstvena valuta mogla bi nakratko ojačati.

"Tržišta su malo oprezna uoči sastanka ECB-a na kojem će biti donesena odluka o kamatnim stopama. Euro bi se mogao oporaviti jer su šanse za sniženje kamatnih stopa u eurozoni u listopadu malo previše utjecale na cijene", tumači valutni analitičar UBS-a Chris Walker.

Ulagači će također pomno pratiti Trichetove izjave o kupovini obveznica rubnih članica eurozone, s obzirom na unutarnje podjele oko tog programa. ECB kupuje talijanske i španjolske obveznice kako bi snizio troškove zaduživanja te dvije zemlje ali ulagači traže trajnije rješenje za dužničku krizu.

"Natezanje oko fiskalne politike i novi grčki podaci koji pokazuju pad gospodarstva potpiruju pesimizam u vezi sa stanjem u regiji i koče uzlet eura", napominje Adam Myers iz Credit Agricolea.

Grčki su podaci pokazali da su gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju pale za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prvotno je taj pad procijenjen na 6,9 posto. Takvi će podaci Grčkoj dodatno otežati ispunjavanje ionako teških uvjeta međunarodnih kreditora za nove tranše kredita.

Dolar pak pritišću očekivanja da bi predsjednik američke središnje banke u današnjem govoru mogao jasnije signalizirati šanse za nove poticajne mjere u drugoj polovini mjeseca.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je kliznula na najnižu razinu prema dolaru u dva mjeseca od 1,5914 dolara zbog učestalih spekulacija da će britanska središnja banka ponovno početi otkupljivati obveznice kako bi poduprla posustalo gospodarstvo.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙