FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Franak snažno raste; dolar pogođen slabim podatkom o zaposlenosti

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 2. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski franak u petak je nastavio ovotjedni impresivan uzlet na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni i sumornih gospodarskih prognozi dok su dolar dodatno pritisnuli i slabi podaci s tržišta rada.

Euro je tijekom dana oslabio više od dva posto u odnosu na franak, spustivši se na 1,1060 franka, čime je nastavljen njegov ubrzan pad s gotovo 1,2 franka koliko je dosegnuo u ponedjeljak. Na putu je tako da zabilježi najveći tjedni pad.

Dolar je također danas znatnije oslabio prema franku. Po objavi podatka o zaposlenosti, prema posljednjim podacima njime se trgovalo po 77,65 centima, što znači da je tijekom dana bio na gubitku od 2,4 posto. Prema jenu je oslabio 0,3 posto, na 76,61 jen.

Slabi podaci s američkog tržišta rada koji su pokazali stagnaciju zaposlenosti u kolovozu pritisnuli su i euro prema dolaru, no ne zadugo. Ubrzo je nadoknadio gubitke i po posljednjim podacima njime se trgovalo po 1,4271 dolar, što znači da je tijekom dana bio na dobitku 0,1 posto.

Dužnička kriza u eurozoni i nepopustljive zabrinutosti u vezi gospodarskih izgleda podržavaju interes ulagača za frankom u kojem ulagači vide sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, kažu analitičari.

"Ulagači se polako navikavaju na to da negativne kamatne stope na depozite baš i ne odvraćaju tržišta, ako franak nastavlja snažno jačati. Sve se više teži sigurnosti, a sve manje povratu", tumači Chris Turner, čelnik valutne strategije u ING-u.

Ulagači time testiraju i odlučnost švicarske središnje banke u pogledu obuzdavanja snažnog uzleta franka, koji predstavlja problem tamošnjim izvoznicima. Iako zasad nema naznaka intervencija središnje banke, ulagači su oprezni zbog mogućih novih mjera.

Tržišta su uglavnom nesklona rizičnijim ulaganjima, kao što pokazuju oštri današnji gubici na tržištima dionica i povećani prinosi na državne obveznice perifernih članica eurozone. Trgovci kažu da zaziranje od rizika jača zbog zabrinutosti u vezi Grčke i njezinog ispunjenja ciljanih razina proračunskog manjka, te strahovanja hoće li Njemačka ovog mjeseca usvojiti predložene izmjene Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), kao i hoće li Italija odustati od nekih mjera štednje.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙