FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olakšanje zbog odluke njemačkog suda poduprlo euro

Autor: vmom
LONDON, 7. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog olakšanja nakon što je njemački ustavni sud o ustavnosti sudjelovanja Njemačke u pomoći prezaduženim članicama eurozone.

Euro je tako tijekom dana ojačao za 0,6 posto prema dolaru, na 1,4085 dolara. Zadržao je i goleme jučerašnje dobitke prema franku, ostvarene nakon što je švicarska središnja banka izvijestila o fiksiranju tečaja franka na 1,2 za euro. Tako se eurom trenutno trguje po 1,2067 franaka.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,6 posto, na 77,13 jena, a na sličnom postotnom gubitku bio je i prema franku, oslabjevši na 85,7 centima.

Pritom je euro ipak osjetljiv na daljnje prodaje zato što je njemački sud upozorio i da parlament ubuduće mora biti aktivnije uključen u donošenje odluka o pomoći zaduženim članicama eurozone, što bi moglo otežati iznalaženje rješenja za dužničku krizu.

"Presuda ustavnog suda najvjerojatnije tržištima znači jednu brigu manje, prije nego potencijalnu podršku euru", kazao je Roberto Mialich, valutni strateg milanskog Unicredita.

Njemačka sudska presuda ističe političke teškoće u postizanju rješenja za dužničku krizu u perifernim članicama eurozone, a ostaju i zabrinutosti da bi slabi rast mogao onemogućiti zaduženim zemljama da ostvare planirano smanjenje manjkova.

Analitičari kažu da će euro biti osjetljiv pred sutrašnje zasjedanje Europske središnje banke (ECB) i odluku o kamatnim stopama.

"Euro djelomice crpi podršku od nešto viših kamatnih stopa u eurozoni, pa bi tako svaki nagovještaj čelnika Europske središnje banke o nekom obliku popuštanja monetarne politike pritisnuo tečaj eura prema 1,37 dolara," kazao je Minori Uchida, viši analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ u Tokiju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙