FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je BDP porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade. Nakon dugih mjeseci pada BDP-a konačno bilježimo rast. On je skroman ali je znak da idemo prema onom što smo najavili u ovoj godini, rekla je Kosor dodavši kako to "može biti trunka optimizma za nas koji radimo ovaj posao i za hrvatske građane". Rast BDP-a u drugom kvartalu je otprilike takav i u Italiji, u Velikoj Britaniji je 0,7 posto, u Rumunjskoj je 0,3 posto, u Francuskoj 1,6 posto, Mađarskoj 1,2 posto, napomenula je premijerka. Kosor je istaknula kako je u drugom tromjesečju ostavaren i rast izvoza roba za 5,6 posto, fizičkog obujma industrijske proizvodnje za 1,1 posto, prometa u trgovini na malo za 4,9 posto, broja dolazaka turista za 12,1 posto, a noćenja za 12,5 posto. Najavila je da su u tijeku opsežene pripreme za veliki investicijski forum u listopadu, a za idući ponedjeljak najavila je sjednicu Povjerenstva za projekt Brijuni rivijera kada će se donijeti odluke o raspisivanju međunarodnog natječaja. Kosor je također podsjetila na svoj jučerašnji posjet Kosovu na kojem je bilo i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo iz 45 tvrtki s više od 70 ljudi, dodavši kako vjeruje da će taj posjet u budućnosti donijeti puno sklopljenih poslova. Kako je na sjednici rekla premijerka, Vlada razmatra i dodatne mjere kojima bi se olakšao položaj građanima koji se susreću s ovrhama.

ZAGREB - U drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što predstavlja izlazak gospodarstva iz recesije, ali i manji rast od očekivanja makroekonomista. Premijerka Jadranka Kosor izvijestila je na današnjoj sjednici Vlade da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju BDP porastao po stopi od 0,8 posto. Službene podatke o BDP-u Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti u petak, u 11 sati. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u tom tromjesečju hrvatsko gospodarstvo ojačalo 1,1 posto, nakon što je u prvom tromjesečju palo za 0,8 posto. Svi anketirani očekivali su rast gospodarstva, i to u rasponu od 0,5 do 1,4 posto. "Rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine uglavnom je ostvaren na baznom efektu industrijske proizvodnje te pozitivnom utjecaju kasnijeg termina Uskrsa, zbog čega se blagdanska potrošnja prelila iz prvoga u drugi kvartal. Očito je da dobro protječe i turistička sezona, barem što se tiče fizičkih pokazatelja, jer se njezin financijski učinak još ne može procijeniti", kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Stojić i nije očekivao značajan rast BDP-a u drugom tromjesečju zbog relativno skromnog porasta prometa u trgovini na malo u lipnju. U trećem ovogodišnjem tromjesečju Stojić očekuje nešto veću stopu rasta BDP-a, između 1,5 i 2,0 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, i to ponajviše zbog turističkih rezultata i obnavljanja zaliha industrijskih proizvođača. "Manja od očekivanja stopa rasta BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju samo potvrđuje naša očekivanja o gospodarskom rastu na razini cijele godine ispod 1 posto“, napominje Stojić.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju avansnih i činidbenih jamstava za praćenje izgradnje brodova u Brodosplitu u ukupnom iznosu od oko 109 milijuna eura. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je kako se radi o vrlo sofisticiranim brodovima za nizozemskog naručitelja, odnosno o narudžbi jednog, a potencijalno još dva broda, što će označiti novu orijentaciju splitskog brodogradilišta prema brodovima veće vrijednosti. To su prve narudžbe za brodove koje će graditi Brodosplit nakon zatvaranja poglavlja 8. u pregovorima s EU, napomenuo je Popijač dodavši kako se radi o tipu jamstava koji je dozvoljen u pravilima tržišnog natjecanja, a za državu ne postoji poseban rizik. Ministrica financija Martina Dalić naglasila je kako se ne radi o jamstvu za banke, o jamstvu temeljem kojeg bi brodogradilište moglo uzeti neki kredit. Radi se o jamstvu naručitelju broda, koji će iz vlastitih sredstava financirati njegovu izgradnju, da će mu brod biti isporučen u skladu s ugovorom i na vrijeme, rekla je Dalić. Očekujemo da nakon isporuke broda jamstvo bude vraćeno, istaknula je ministrica Dalić dodavši kako Vlada očekuje sredinom rujna povrat takvog jamstva za splitsko brodogradilište, za brod koji je nedavno isporučen.

VIROVITICA - Tvornica šećera Viro povećala je otkupnu cijenu šećerne repe za 50 kuna, pa će kooperanti Vira umjesto dosadašnjih 250 kuna po toni dobiti 300 kuna po toni, izjavio je predsjednik uprave Vira Željko Zadro na tradicionalnoj manifestaciji "Dan polja šećerne repe" održanoj danas na pokusnom polju u Vladimirevcu nedaleko Virovitice. "S obzirom na uspjehe koji su iza nas, a to je proizvodnja više od milijun tona šećera u posljednjih deset godina otkako je šećerana privatizirana, i s obzirom na visoku cijenu šećera na tržištu i ostalih ratarskih kultura, smatrali smo primjerenim da cijena šećerne repe ove godine bude 300 kuna po toni", rekao je Zadro. Najavio je da će Viro istu cijenu osigurati i za sljedeću godinu, te da će umjesto kooperanata financirati i troškove kontrole te prečišćavanja šećerne repe. S cijenom od 300 kuna po toni šećerna repa, smatra Zadro, najunosnija poljoprivredna kultura. Za ovu je godinu Viro ugovorio proizvodnju na 9.300 ha u Slavoniji, Podravini i Međimurju, a očekuju oko 550.000 tona šećerne repe od koje će proizvesti oko 70 tisuća tona šećera. Kampanja prerade šećerne repe trebala bi početi za petnaestak dana. "Šećerana Viro spremna je za utakmicu koja je očekuje 2013. godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju", naglasio je predsjednik uprave Vira Željko Zadro.

ZAGREB- Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas 10,4 milijuna kuna, a dionički su indeksi zabilježili rast, Crobex za 0,62 posto, na 2.000,74 boda. Crobex indeks danas je preskočio psihološku granicu od 2.000 bodova, nakon što je pet trgovinskih dana bio ispod te razine. Vrijednost specijaliziranog indeksa Crobex10 porasla je za 0,54 posto, na 1.084,66 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 2,9 milijuna kuna i padom cijene za 0,20 posto, na 244 kune. Više od milijun kuna prometa imala je još samo dionica Dalekovoda koja bilježi i znatniji rast cijene, za 5,52 posto. Dionica Dalekovoda protrgovano je za 1,19 milijuna kuna, a zadnja joj je cijena 196,99 kuna. Više od 920 tisuća kuna prometa danas je ostvarila dionica AD Plastika čija je cijena porasla 2,24 posto, a rast cijene od 2,38 posto bilježi dionica Dom Holdinga kojom je ostvareno 807,7 tisuća kuna prometa. Od trgovanijih dionica rast cijene zabilježile su primjerice i dionice Belja, za 0,07 posto, Zagrebačke banke, za 2,02 posto, Luke Rijeka za 4,90 posto, Đuro Đaković Holdinga za 1,18 posto, itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas se bilježi trgovanje tek prekonoćnim pozajmicama uz značajan pad ponude i tek nešto nižu ukupno prijavljenu potražnju. Ukupno prijavljena potražnja iznosila je 232,4 mlijuna kuna ili 15,7 posto manje no u srijedu. Istodobno se na strani ponude našlo 82,4 milijuna kuna ili čak oko 47 posto manje nego jučer. Danas je plasirano tek 32,4 milijuna kuna putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa ostala nepromijenjena na 0,88 posto. Stoga je ukupan promet na Tržištu novca dosegao 32,4 milijuna kuna, dok je 50 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna kamatna stopa pala je, zahvaljujući i izostanku ročnih plasmana, s 1,38 na 0,88 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙