FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadohvat 111 dolara nakon slabljenja uragana Irene

Autor: mpuk
LONDON, 29. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu umirila se u ponedjeljak nadohvat 111 dolara nakon što je dolar oslabio a uragan Irene prošao istočnom obalom SAD-a bez ozbiljnijih oštećenja na rafinerijama i terminalima.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 28 centi na 111,08 dolara, nakon što je nakratko kliznula na 110,53 dolara. Na američkom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,42 dolara.

Strah od mogućih poremećaja u američkoj opskrbi naftom zbog vremenskih neprilika podupro je cijene na kraju prošlog tjedna, no upozorenja za američku istočnu obalu zbog tropske oluje sada su ukinuta.

"Nakon što je izblijedio utjecaj Feda i uragana, zabrinutost ulagača sada bi se mogla usmjeriti na teže rješiva pitanja kao što su usporavanje globalnih makro trendova i europska dužnička kriza", kazao je Edward Meir, analitičar tvrtke MF Global.

„Mislimo da će energetska tržišta vjerojatno biti u blagoj defanzivi sljedećih nekoliko dana budući da su neki događaji koji su davali podršku cijenama sada iza nas", dodao je.

Na putu oluje nalazilo se sedam rafinerija ukupnog kapaciteta 1,23 milijuna barela dnevno, koje čine 73 posto ukupnog dnevnog kapaciteta američkog sjeveroistoka.

Uragan Irene, koji je u nedjelju snižen na tropsku oluju, usmrtio je 15 osoba, ostavio je 3,6 milijuna ljudi bez struje i srušio tisuće stabala.

Libijski pobunjenici približili su se u ponedjeljak rodnom gradu Muammara Gaddafija Sirtu, nadajući se konačnoj pobjedi, no neizvjesno je skriva li se tamo bivši libijski čelnik.

Libijski naftni gradovi pokušavaju obnoviti proizvodnju nakon višemjesečnih sukoba. Pobunjeničke vlasti zatražile su od radnika naftnih poduzeća da se vrate na svoja radna mjesta.

Analitičari smatraju da se ograničena proizvodnja libijske nafte može nastaviti u roku od nekoliko tjedana, iako zemlja još oko tri godine neće moći uspostaviti razinu proizvodnje od prije građanskog rata, kada je proizvodila 1,6 milijuna barela dnevno.

Cijene američke sirove nafte imale su koristi i od izjava predsjednika američkog Feda Ben Bernankea, koji je ostavio otvorenom mogućnost daljnje akcije za poticanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Američka središnja banka okupit će se u rujnu na dvodnevnom sastanku, na kojem će razgovarati o mogućnostima za pružanje dodatnih monetarnih poticaja, izjavio je u petak Bernanke. Ipak, nije najavio nove poticajne mjere.

Sudionici na tržištu pratit će ovog tjedna objavu niza gospodarskih podataka iz SAD-a radi boljeg uvida u zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva. Ključni će biti podaci o zaposlenosti u kolovozu, koji će biti objavljeni u petak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 107,52 dolara, što znači da je bila neznatno niža u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙