FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljne kupovine u očekivanju Fedova sastanka potaknule rast europskih tržišta dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi porasli su u četvrtak nakon što su ulagači krenuli u kupovinu povoljnih bankovnih i cikličkih dionica u očekivanju signala čelnika američkog Feda o novim poticajnim mjerama za posustalo američko gospodarstvo.

U takvom je okruženju oko podneva na najvećem dobitku bio indeks Pariške burze CAC, ojačavši jedan posto na 3.169 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,7 posto i iznosio je 5.718 bodova dok je londonski Ftse bio na blagom gubitku, od 0,1 posto, i iznosio je 5.199 bodova.

Credit Agricole predvodila je u četvrtak listu traženih bankovnih dionica nakon što je umirila ulagače u vezi s temeljnim pokazateljima poslovanja i pristupom likvidnosti, ustvrdivši da može uspješno prebroditi čak i potpunu blokadu pristupa financiranju na američkim tržištima novca.

Tako je Credit Agricole poskočio 6,7 posto a u plusu su bili i Intesa SanPaolo i Credit Suisse, od 4,6 odnosno 2,4 posto.

Ulagači su ipak i dalje oprezni kada je u pitanju bankovni sektor ali i europska tržišta dionica općenito. Pritom je pozornost privuklo izvješće talijanskog lista Il Messaggero da regulatori u Italiji, Belgiji, Španjolskoj i Francuskoj razgovaraju o produljenju privremene zabrane short-sellinga dionica pojedinih financijskih tvrtki.

Zabrana je uvedena 12. kolovoza a otada je bankovni sektor u prosjeku izgubio na vrijednosti 1,8 posto. U tri tjedna prije uvođenja zabrane izgubio je na vrijednosti u prosjeku gotovo 34 posto.

Tržište nestrpljivo očekuje i godišnji sastanak u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming, na kojem će sudjelovati dužnosnici središnjih banaka i ekonomisti iz cijelog svijeta.

U žarištu pozornosti bit će govor predsjednika američkog Feda Bena Bernankea, kako bi se utvrdilo planira li Fed nove korake u smjeru poticanja posustalog američkog gospodarstva.

"Svi čekaju ishod sastanka u Wyomingu. Ne bi mi bilo drago da na vikend odem agresivno kratkih pozicija. Ni poslovni rezultati kompanija nisu previše loši", kazao je Andy Lynch iz fonda Schroeders.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu na dobitku od 1,5 posto, dosegnuvši 8.772 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙