FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz Kine i očekivanja vezana za Fed podigli europska tržišta

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Proizvođači automobila prednjačili su u utorak među dobitnicima na eur opskim tržištima dionica, pri čemu su ulagače ohrabrili najnoviji kineski podaci i nada da će američki Fed pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Indeks Londonske burze Ftse ojačao je tako oko podneva 1,2 posto na 5.154 boda. Na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 3.089 bodova. Frankfurski DAX bilježio je plus od 1,5 posto i iznosio je 5.556 bodova.

Tržišta je u utorak ohrabio podatak koji je pokazao usporavanje pada kineske industrijske proizvodnje u kolovozu. Odgovarajući indeks koji izrađuje britanska banka HSBC porastao je u kolovozu na 49,8 bodova, nakon što je u srpnju kliznuo na 49,3 boda. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad proizvodnje.

"Tržište će dobro primiti svaki podatak koji makar nagovijesti da nije blizu smak svijeta. Podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji bili su bolji nego što se očekivalo", tumači Ian Richards iz RBS-a.

Ta je vijest na tržištima potaknula potražnju za dionicama proizvođača automobila, osjetljivima na makrogospodarske podatke. Sektor je u prosjeku dobio na vrijednosti 1,5 posto, nakon što je u ovom mjesecu oslabio više od 28 posto zbog bojazni da će usporavanje rasta narušiti izvozne izglede poduzeća poput njemačkog BMW.

Taj se njemački proizvođač u utorak izdvajao među dobitnicima, ojačavši 2,2 posto.

Investicijski stratezi ističu da je vrijednost dionica trenutno jako atraktivna.

"Stvari su otišle malo predaleko, čak se više ne može govoriti samo o pretjeranim prodajama. U određenom će trenutku niske vrijednosti rezultirati višim prinosima", tumači Philip Isherwood iz Evolution Securitiesa.

Ulagači se također nadaju da će predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke u govoru na jednoj konferenciji krajem tjedna signalizirati mogući novi ciklus kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike.

Indeks Tokijske burze Nikkei dočekao je kraj trgovanja na 8.733 boda, što znači da je bio na dobitku 1,2 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙