FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljne kupovine ograničile pad europskih tržišta dionica

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Potraga ulagača za prilikama za povoljnu kupovinu ograničila je u utorak pad europskih tržišta dionica nakon klizanja na nove najniže razine u dvije godine pod pritiskom straha od nove recesije.

Tako je indeks Londonske burze Ftse oko podneva ostao gotovo nepromijenjen na 5.069 bodova, nakon što je nakratko kliznuo ispod razine od 5.000 bodova. Pariški CAC također je bio na blagom gubitku, od 0,1 posto, kliznuvši na 3.129 bodova. Frankfurski DAX bio je u većem minusu, od 1,7 posto, spustivši se na 5.825 bodova.

Tijekom prijepodneva tržišta su kliznula na novu najnižu razinu u dvije godine pod pritiskom strahovanja da bi vodeća svjetska gospodarstva mogla ponovno kliznuti u recesiju i sumnji ulagača da političari mogu spriječiti takav rasplet.

"Posrijedi je kapitulacija povjerenja i optimizma na tržištu", konstatirao je Angus Campbel iz Capital Spreadsa.

Najveći su gubitnici ponovno bile dionice povezane s gospodarskim rastom, ponajprije naftni i financijski sektor.

Tako je dionica Royal Dutch Shella izgubila na vrijednosti 5,9 posto dok je Barclays oslabio sedam posto.

U međuvremenu su znatno jeftnije dionice privukle ulagače, što je zajedno s tehničkim kupovinama ograničilo pad burzovnih indeksa.

"Čini se da je pad tržišta ipak bio uvelike pretjeran. Tijekom jutra svjedočili smo učestalim prisilnim prodajama, što je rezultiralo pretjeranim padom vrijednosti dionica", tumači Manoj Ladwa iz ETX Capitala.

Pozornost je sada usmjerena na sastanak odbora američke središnje banke za otvoreno tržište (FOMC) na kojem bi se trebalo raspravljati o mogućim dodatnim mjerama potpore gospodarstvu.

"Danas sve ovisi o Bernankeu i Fedu. Pod ogromnim je pritiskom da poduzme nešto, da na neki način kvantitativno ublaži monetarnu politiku. Potez će vjerojatno morati biti krupan kako bi polučio nekakav učinak", tumačei Jeremy Batstone-Carr iz Charles Stanleya.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,7 posto, spustivši se na 8.944 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙