FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica razočarana njemačkim rastom

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica razočarao je u utorak slabašan njemački rast u drugom tromjesečju pa je okopnila i nada da će njemačko-francuski sastanak na vrhu uroditi rješenjem europske dužničke krize.

Indeks Frankfurtske burze DAX bio je na najvećem gubitku, oslabivši 2,4 posto na 5.880 bodova. Pariški CAC kliznuo je 1,9 posto na 3.177 bodova a londonski Ftse 1,2 posto, spustivši se na 5.286 bodova.

Tržišta je razočaralo naglo usporavanje njemačkog gospodarskog rasta u drugom tromjesečju, na 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. U prvom tromjesečju BDP je porastao za revidiranih 1,3 posto.

"Stagnacija najvećeg europskog gospodarstva sigurno ne pomaže dionicama", konstatirao je Ian King iz Legal & Generala.

Europski statistički ured također je u utorak procijenio da je gospodarski rast eurozone u drugom tromjesečju usporio, na samo 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Njemačka kancelarska Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastat će se tijekom dana u Parizu kako bi razmotrili kakve dodatne mjere mogli poduzeti radi obuzdavanja europske dužničke krize koja se polako širi i na samo srce eurozone.

Čelnici su suočeni s teškim izborom između prvih koraka u smjeru europske fiskalne unije i rizika raspada zone primjene jedinstvene europske valute. Pritom pojedini analitičari procjenjuju da će eventualni pozitivni ishod sastanka biti ograničen s obzirom na nastavljeno njemačko protivljenje izdavanju zajedničkih obveznica eurozone.

"Prisutna je određena sumnja da će taj sastanak uroditi značajnijim plodom", ističe King.

U takvom su okruženju najveći gubitnici na burzama u utorak bila njemačka poduzeća, ponajprije proizvođač kamiona MAN i proizvođač automobila BMW, u minusu 5,3 odnosno 3,1 posto. Značajniji pad vrijednosti, od 2,4 posto, zabilježio je i industrijski konglomerat Siemens.

Bankovni sektor također je bio na gubitku, u prosjeku 1,2 posto. Pritom je Societe Generale oslabio 0,9 posto a Deutsche Bank 2,2 posto.

Talijanske banke odudarale su od trenda, poduprte ECB-ovom kupovinom talijanskih obveznica. Tako je Intesa SanPaolo ojačala jedan a Medio Banca 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto, na 9.107 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙