FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni sektor podigao europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, predvođeni bankovnim sektorom, nakon što je čelnik američke središnje banke Fed ojačao očekivanja ulagača u vezi novih poticaja za posrnulo američko gospodarstvo.

Obujam trgovanja ipak je nešto slabiji jer su tržišta u Londonu danas zatvorena zbog praznika.

U takvim okolnostima frankfurtski indeks DAX ojačao je za 1,55 posto, na 5.623 boda, a pariški CAC za 1,85 posto, na 3.144 boda.

Ulagače je ponajviše oraspoložio čelnik Feda Ben Bernanke time što je u prošli petak ostavio otvorenom mogućnost novih poticaja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Nešto veći optimizam u vezi američkog gospodarstva današnji je pokretač tržišta. Bernanke je kazao da će gospodarski rast ubrzati a da će središnja banka poduprijeti rast, bude li potrebno. Time su svi na dobitku", kazao je trgovac dionicama u jednoj europskoj ulagačkoj banci.

Najveći dobitnici zabilježeni su u europskom bankovnom sektoru, pri čemu su među značajnijim bankama izrazitije ojačale dionice švicarske banka Credite Suisse, francuske Societe Generale, švicarskog UBS-a, te Julius Baera, u rasponu od 3,2 do 3,4 posto.

Naizrazitiji uzlet dionica zabilježen je pak u grčkom bankovnom sektoru, u kojem su cijene dionica poskočile zbog očekivanog spajanja drugog i trećeg najvećeg zajmodavca u Grčkoj, Eurobanka i Alpha Banka. Trgovina dionicama tih dviju banaka privremeno je obustavljena u očekivanju objave spajanja.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se grčka banka National Bank of Greece, sa skokom cijena dionica od čak 29,5 posto.

Ulagače su privukle i niske cijene nekih dionica, kažu stratezi. "Uz niske ključne kamatne stope i niže cijene nafte, a ne bismo trebali završiti u recesiji, tržišta mogu nastaviti jačati", kazao je Bernard McAlinden, strateg pri European Securities Networku.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,61 posto, na 8.851 bodu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙