FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica rasla i padala s francuskim bankama

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. kolovoza 2011. (Hina7Reuters) - Europska tržišta dionica oslabila su u četvrtak nakon kratkotrajnog oporavka na početku trgovine nakon što je među ulagačima prevladao strah koji su prethodnog dana potpirile glasine u vezi s francuskim bankama.

Najveći je postotni gubitak zabilježio pariški CAC, oslabivši 3,6 posto na 2.896 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku 1,5 posto, spustivši se na 5.530 bodova a najmanji je pad bilježio londonski Ftse, kliznuvši 0,6 posto na 4.978 bodova.

Najveći su uteg u četvrtak bile francuske banke, čije su se dionice našle pod pritiskom već u srijedu zbog glasina da bi mogle imati problema s likvidnošću. Čelnik Societe Generalea odbacio je te bojazni, ali su dionice nakon kratkotrajnog oporavka na početku trgovine u četvrtak ponovno kliznule naniže.

Tako je Societe Generale bio u minusu 4,4 posto, nakon što je u srijedu nakratko oslabio i 23 posto zbog glasina u vezi s njegovom financijskom solidnošću. Pad vrijednosti zabilježio je i BNP Paribas, od 4,9 posto dok je Credit Agricole bio u minusu blažih 0,5 posto.

Bankovni sektor u cjelini u prosjeku je oslabio 0,7 posto.

"Nema novih glasina ali jača strah od sistemskog rizika. Još ne svjedočimo paničnim rasprodajama ali ulagači ne žele da ih se uhvati nespremne", tumači Lionel Jardin iz pariškog Assya Capitala.

"Aktualno stanje pokazuje da povjerenje jako brzo hlapi. Tržišta trenutno bilježe velika kolebanja. Ako na početku trgovine bilježe oporavak, to ne znači da će on i potrajati. Strahuje se da su francuske banke pretjerano izložene periferiji, usprkos suprotnim tvrdnjama središnjih banaka i agencija za rejting", dodaje Angus Campbell iz Capital Spreadsa.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,6 posto, na 8.981 bodu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙