FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica strahuju od usporavanja gospodarskog rasta

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica naglo su oslabila u četvrtak pod pritiskom sve izraženijeg straha od usporavanja gospodarskog rasta nakon što je banka Morgan Stanley snizila prognoze za ovu i iduću godinu.

U takvom je okruženju indeks Londonske burze Ftse pao 2,3 posto na 5.207 bodova. Frankfurtski DAX bio je u minusu 3,8 posto i strmoglavio se na 5.726 bodova dok je pariški CAC kliznuo 2,8 posto na 3.163 boda.

Američka banka Morgan Stanley snizila je u četvrtak prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini sa 4,2 na 3,9 posto. Snižena je i prognoza za iduću godinu, i to sa 4,5 na 3,8 posto.

Svjetsko je gospodarstvo opasno blizu recesije zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva, poručili su analitičari Morgan Stanleya.

Njihova je prognoza najteže pogodila dionice u automobilskom i građevinskom sektoru, čiji su izgledi povezani s gospodarskim rastom.

U automobilskom sektoru dionice su u prosjeku oslabile 4,9 posto, pri čemu je Fiat bio na gubitku 8,3 posto, pogođen razočaravajućom prodajom na brazilskom tržištu.

Na gubitku su bile i dionice u građevinskom i sektoru građevinskih materijala, i to prosjeku 4,3 posto, jer se strahuje da će lošije prilike u gospodarstvu pogoditi poduzeća. Tako je dionica Thyssenkrupp bila u minus 5,1 posto, HeidelbergCement kliznuo je 5,3 posto a Holcim 6,3 posto.

Rudarski sektor također je oslabio, i to 3,8 posto, zbog naglog pada cijena metala a banke su u prosjeku kliznule 4,4 posto. Tako je Antofagasta bila u minusu 4,1 posto a Anglo American 3,6 posto.

"Sve je veća opasnost da se obistini scenarij recesije s dvostrukim dnom a ako se to dogodi, dionice će još više oslabiti", prosjenjuje Koen De Leus iz briselskog KBC Securitesa.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,3 posto na 8.943 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙