FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ISTANBUL

Diplomati Kontaktne skupine i Libija odlučili su ubrzati deblokadu libijske imovine u inozemstvu, što će libijskim ustanicima omogućiti da dobiju 2,5 milijarde dolara libijske imovine, rekao je u četvrtak predstavnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC). "Dobit ćemo oko 2,5 milijarde dolara do konca kolovoza", rekao je Fathi Badža, čelnik odbora za vanjskopolitička pitanja NTC-a, nakon sastanka Kontaktne skupine o Libiji u Istanbulu. Međunarodna zajednica "svakog časa treba deblokirati" imovinu, rekao je Badža. NTC koji je u utorak preuzeo kontrolu nad glavnim stožerom Moamera Gadafija u Tripoliju zatražio je u srijedu na sastanku Kontaktne skupine o Libiji u Dohi da mu se žurno doznači 5 milijarda dolara libijske imovine u inozemstvu koja je bila zamrznuta. Svrha susreta u srijedu bila je "prikupiti za NTC 2,5 milijarda dolara do konca mjeseca (kolovoza) za isplatu plaća u Libiji" i za žurne humanitarne potrebe u zemlji, rekao je u Dohi drugi čovjek NTC-a Mahmud Džibril.

WASHINGTON

Zalihe uranija i iperita preostale u Libiji na sigurnom su, rekla je u četvrtak Victoria Nuland, glasnogovornica američkog State Departmenta. Chris Stevens, izaslanik Sjedinjenih Država među ustanicima u Bengaziju, razgovara s njima o "jačanju suradnje" u vezi s konvencionalnim oružjem, posebice raketama zemlja-zrak kratkog dometa koje ozbiljno zabrinjavaju Washington, dodala je. Nuland je rekla da su "svi osjetljivi dijelovi libijskog nuklearnog programa maknuti početkom 2004." i da su zadnje količine visokoobogaćenog uranija iznesene 2009. Libija još raspolaže zalihom koncentriranog uranija koji je na sigurnom u istraživačkom centru Tadžuri. Kako god bilo, ustvrdila je glasnogovornica, "Libija trenutačno nije u mogućnosti da taj uranij preradi u nešto opasno".

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u četvrtak da Srbija ne može pristati na zahtjev da ukine svoje institucije na sjeveru Kosova i pored toga što, kako je rekao, postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) i datum početka pregovora o članstvu. Tadić je u izjavi objavljenoj na službenoj internetskoj stranici predsjednika Srbije kazao kako njegova zemlja nastavlja svoju politiku europskih integracija i da joj to pravo nitko ne može oduzeti. On je izrazio uvjerenost da je moguće osigurati ispunjenje obaju strateških interesa Srbije – da, kako je rekao, brine o svojim legitimnim interesima na Kosovu i da postane članica EU-a. "Ako to nije moguće danas, bit će moguće sutra. Ako nije moguće prihvatiti argument koji je Srbija iznijela sada, uvjeren sam da će, nakon demokratske i sveobuhvatne rasprave, taj argument biti moguće prihvatiti već sljedeće godine", kazao je Tadić. Srbija, istaknuo je, neće napustiti svoj narod na Kosovu te također neće odustati od eurointegracija.

BASRA

U nizu bombaških napada diljem Iraka u četvrtak je ubijeno najmanje 14 osoba, a deseci su ranjeni, rekli su sigurnosni izvori. U eksploziji automobila bombe nedaleko od šijitske džamije u Basri na jugu Iraka poginule su četiri osobe, a najmanje 34 su ozlijeđene, rekao je regionalni sigurnosni dužnosnik Ali Ganim al-Maliki. Bombaš samoubojica aktivirao je bombu u automobilu nedaleko do džamije Dawud al-Ašor u četvrti Abu Kasib u Basri, a pritom su zapaljeni obližnji automobili i dućani, kazao je al-Maliki. Više od osam godina nakon invazije pod vodstvom SAD-a na Irak, u toj su zemlji gotovo svakodnevni bombaški napadi za koje su uglavnom odgovorni sunitski islamistički pobunjenici i šijitske milicije. U četvrtak je u nizu eksplozija automobila bombi i u napadima bombaša samoubojica u gradovima Faludži, Garmi, Basri, Mosulu i u glavnom gradu Bagdadu ubijeno najmanje 14 osoba, a ranjeno više od 50.

WASHINGTON

Uoči dolaska uragana Irene, s obilnim kišama, poplavljivanjem obale i vjetrovima od 200 km na sat, u četvrtak je evakuirano najmanje 200.000 stanovnika i turista iz priobalja američke savezne države Sjeverne Karoline, dok savezne države diljem istočne obale SAD-a proglašavaju posebne mjere zbog dolaska nevremena. Tisuće turista s barijernih otoka Sjeverne Karoline - otočnog lanca Outer Banks koji se pruža duž 160 km obale - napustile su hotele, pansione i iznajmljene kuće, skrativši si ljetovanje. Državni dužnosnici u četvrtak su naredili turistima da napuste to područje, a stanovnicima da potraže sigurnija mjesta u unutrašnjosti otoka, izvijestio je CNN. New York, Long Island, Atlantic City i Virginia Beach su među područjima koja bi se trebali naći u središtu predviđene putanje uragana Irene.

HAVANA

Zastavu s duginim bojama koja simbolizira seksualnu raznolikost krajem rujna aktivisti će izvjestiti na vrhu Turquino, najvišoj točki na Kubi, priopćio je državni centar za spolni odgoj kojemu predsjeda kći predsjednika Raula Castra. Turquino, najviši vrh Sierra Maestre (1974 metra), nalazi se području iz kojeg je Fidel Castro s ostalim revolucionarima 50-ih započeo gerilsku borbu i za kubanski je režim uvijek bio simbol političke moći. "Aktivisti TransCube, HxD (Ljudi za raznolikost) i studenti postavit će zastavu s duginim bojama na vrhu Kube", ističe se u priopćenju objavljenom na web-stranici www.cenesexualidad.sld.cu. Ekspedicija 25. rujna polazi iz Santiaga, a iskoristit će se i kao kampanja za oslobađanje petorice kubanskih agenata koji su od 1998. u zatvoru u Sjedinjenim Državama i koje Kuba smatra "junacima borbe protiv terorizma".

WASHINGTON

Kineska državna televizija u četvrtak je na svoju web stranicu postavila dio dokumentarca koji je pokazivao vojnu sposobnost za obavljanje 'cyber' napada protiv internetske stranice sa sjedištem u SAD-u, izvijestili su američki mediji. No, prema pisanju The Washington Posta u online izdanju, čini se da je taj video snimak ubrzo uklonjen s web stranice državne TV. U međuvremenu, kineski dužnosnici su inzistirali na tome da video isječak nije ništa drugo nego rad maštovitog producenta. Isječak je dio državnog dokumentarca o 'cyber' ratovanju, odnosno o računalnim sabotažama na internetu, a navodno pokazuje nevidljivog korisnika koji izvodi napad na web-stranicu duhovnog pokreta Falun Gong u američkoj saveznoj državi Alabami.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙