FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 17. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Haaško tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za razdvajanjem optužnice protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića optuženog za genocid u BiH na dijelove kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici a potom i za druge zločine počinjene u BiH, prema podnesku kojeg je u srijedu objavio Haaški sud. Među razlozima kojima tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haaški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces pa je on umro tijekom suđenja. Kao razlozi navedeni su i da je Mladić uhićen pred sam kraj mandata Haaškoga suda pa je potrebno da suđenje započne što prije kao i da je potrebno osigurati pravdu za žrtve. Tužiteljstvo smatra da bi svoj dio dokaznog postupka u slučaju Srebrenice moglo obaviti unutar godinu dana. Tužiteljstvo traži da se protiv Mladića vode dva suđenja, prvo za Srebrenicu a onda za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

TOKIO - Japanske vlasti odobrile su u srijedu ponovno pokretanje prvog nuklearnog reaktora nakon potresa i tsunamija 11. ožujka koji su izazvali nuklearnu nesreću u elektrani Fukushimi. Tvrtka Hepco objavila je da je pokrenula "komercijalnu proizvodnju" u trećem reaktoru elektrane Tomari na otoku Hokaidu. Guverner Hokaida Harumi Takahashi rekao je da je razgovarao s čelnicima lokalnih vlasti u blizini elektrane, te je naglasio da oni nisu imali "nikakvih primjedbi" na ponovno pokretanje reaktora. Trenutno su iz elektroenergetske mreže isključene tri četvrtine svih japanskih nuklearnih reaktora, uglavnom zbog sigurnosnih provjera. Nuklearne elektrane su prije nesreće u Fukushimi u ožujku zadovoljavale oko trećine japanskih potreba za električnom energijom. Zbog sve veće zabrinutosti japanske javnosti glede nuklearne sigurnosti, premijer Naoto Kan nedavno je pozvao na dugoročno smanjenje ovisnosti zemlje o nuklearnoj energiji.

ANKARA - Osam turskih vojnika poginulo je u srijedu na jugoistoku Turske u eksploziji bombe koju su vjerojatno postavili kurdski pobunjenici, objavile su televizijske postaje. Po njima, do napada je došlo u jugoistočnoj pokrajini Hakkari u blizini granice s Irakom. Broj mrtvih mogao bi biti i veći jer ima vojnika koji su u vrlo teškom stanju. Vjeruje se da iza napada stoji Radnička stranka Kurdistana (PKK). Ta organizacija, koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, pokrenula je oružanu pobunu 1984. Otad je u sukobima poginulo oko 45.000 ljudi.

MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov primio je u srijedu u Moskvi iranskog kolegu Alija Akbara Salehija s kojim će razgovarati o ruskom prijedlogu za obnovu pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu koji su zapeli u siječnju. "Imam dojam da smo suglasni glede potrebe jačanja povjerenja i rješavanja pitanja u svezi s iranskim nuklearnim programom", rekao je Lavrov na početku susreta. Iranski ministar vanjskih poslova pozdravio je napore Lavrova na obnovi pregovora s velesilama iz skupine 5+1 (pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti: SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina plus Njemačka). "Vaše izvrsne inicijative su korak naprijed i konstruktivno djelovanje", rekao je Salehi, ne ulazeći u potankosti.

PEKING - Američki potpredsjednik Joe Biden, koji u srijedu treba doputovati u petodnevni posjet Kini, mora konkretno odgovoriti na zabrinutost Pekinga u vezi sa sposobnošću Sjedinjenih Država da namire svoj golemi dug, piše kineski list Narodni dnevnik. "Jasno je da je Kina, kao najveći vjerovnik SAD-a u inozemstvu i zemlja s najvećim dolarskim deviznim rezervama, zabrinutija zbog američke politike nego druge zemlje", piše list, službeno glasilo kineske komunističke partije, u komentaru. "Pozivamo američku vladu da ozbiljno preuzme odgovornost i poduzme konkretne mjere" u vezi s dugom, dodaje se u tekstu objavljenom u srijedu u međunarodnom izdanju Narodnog dnevnika. Joe Biden dolazi u Kinu nakon brojnih kritika iz Pekinga u vezi s dogovorom koji su 2. kolovoza u zadnji čas postigli Bijela kuća i Kongres o podizanju granice zaduživanja. Kina je upozorila na "ovisnost SAD-a o dugu" i bez okolišanja je pozvala Washington da ubuduće ne živi iznad svojih mogućnosti. Biden pak tijekom posjeta treba podsjetiti Kineze da je juan i dalje "jako podcijenjen" i pozvati drugo po veličini gospodarstvo svijeta da potiče srednji sloj na veću potrošnju umjesto da se fokusira na masovni izvoz jeftine robe.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙