FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 4,30 sati

WASHINGTON

Sjedinjene Države izrazile su u ponedjeljak veliku zabrinutost zbog izvješća o novim izraelskim planovima za gradnju naselja na palestinskim područjima, ocijenivši ih kontraproduktivnim za obnovu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. Izrael je u ponedjeljak objavio da je dopustio gradnju 277 stanova u jednom naselju na Zapadnoj obali, unatoč američkom i međunarodnom pritisku da se s tom praksom prekine. "Vidjeli smo izvješća o tom odobrenju za stanove na Zapadnoj obali. Smatramo to jako zabrinjavajućim", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Takva djela su kontraproduktivna za nastavak izravnih pregovora. To smo kazali izraelskoj vladi. Nastavit ćemo izražavati svoje stajalište", dodala je.

DEN HAAG

Nizozemska je deblokirala 100 milijuna eura zamrznute libijske imovine i stavila ih na raspolaganje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za kupnju lijekova za libijsko stanovništvo, objavio je u ponedjeljak nizozemski ministar vanjskih poslova. "Deblokiran je iznos od 100 milijuna eura zamrznute libijske imovine na zahtjev WHO-a", rekao je Ward Bezemer, glasnogovornik ministarstva. Nizozemska vlada zamrznula je u ožujku 3,1 milijardi eura libijske imovine, u skladu sa sankcijama koje je uveo EU.

CANNON FALLS, Minnesota

Američki predsjednik Barack Obama krenuo je u ponedjeljak američkim Srednjim zapadom na autobusnu turneju posvećenu zapošljavanju i gospodarstvu ne bi li ublažio sumnje u svoje liderske sposobnosti koje bi mu mogle ugroziti izglede za reizbor 2012. Tijekom trodnevne turneje obići će Minnesotu, Iowu i Illinois, države u kojima je pobijedio 2008., no mogao bi naići na glasače koji su, kako pokazuju ankete, jako nezadovoljni političkim sukobima u Washingtonu u trenutku kada počinje kampanja za predsjedničke izbore 2012. Bijela kuća priopćila je da je Obama na turneji slušanja kako bi izravno od Amerikanaca doznao što misle o gospodarstvu i poticanju zapošljavanja. Nezaposlenost u SAD-u veća je od devet posto.

MOSTAR - Svetkovina Velike Gospe slavila se u ponedjeljak u svetištu Kraljice mira u Međugorju gdje je pristigao veliki broj hodočasnika iz dvadesetak zemalja svijeta. Najveći broj od više desetina tisuća pristigao je tijekom noći pješice iz susjednih općina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a veće hodočasničke skupine u Međugorje su stigle iz Italije, Francuske, Sjedinjenih Država i Slovačke. Svete mise služene su na deset svjetskih jezika. Središnje večernje misno slavlje predvodio je fra Ivan Dugandžić, pozvavši vjernike da budu dosljedni životnom putu Blažene Djevice Marije. Međugorje ove godine obilježava trideset godina od početka Gospinih ukazanja, što je temelj preispitivanja međunarodnog povjerenstva koje je utemeljila Sveta Stolica.

ANKARA - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u ponedjeljak da vojne operacije protiv civila moraju odmah i bezuvjetno prestati, upozoravajući sirijskog predsjednika da je to "posljednja riječ" Ankare. "To je naša posljednja poruka sirijskim vlastima; naše glavno očekivanje je da ove operacije odmah i bezuvjetno prestanu", rekao je Davutoglu u poruci, najsnažnijoj dosad prema susjednoj državi i nekoć bliskom savezniku. "Ako operacije ne prestanu, nemamo više poruka o koracima koji će biti poduzeti", rekao je na konferenciji za novinare ali nije pojasnio na što konkretno misli. "Mi smo u kontaktu i više smo puta ponovili naše zahtjeve i naglasili očekivanja", dodao je. Davutoglu je rekao da su se operacije protiv civila intenzivirale od četvrtka navečer. "U kontekstu ljudskih prava, to se ne može tretirati kao unutarnje pitanje", rekao je novinarima.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak na sastanku s republikanskim zastupnicima da Iran nastoji sabotirati napore za uvođenje demokracije na Bliskom istoku, objavio je njegov ured. "Iran je najveća opasnost s kojom smo danas suočeni", rekao je Netanyahu, obrativši se izaslanstvu 27 republikanaca predvođenih Kevinom McCarthyjem. "To ohrabruje ekstremiste i vodi prema nestabilnosti u regiji", dodao je, istaknuvši da je cilj Teherana "uništenje svih izgleda za vladavinu demokracije, mira i slobode na Bliskom istoku".

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙