FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 15. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Libijski čelnik pukovnik Moamer Gadafi ponovo je u ponedjeljak pozvao na borbu protiv pobunjenika i NATO-a, predvidjevši im "skori kraj", dok kruže glasine o njegovu skorom odlasku iz zemlje i dok pobunjenici napreduju na bojišnici, napose na zapadu zemlje. "Kolonizatoru se primiče kraj i štakorima je blizu kraj. Bježe (pobunjenici) iz kuće u kuću pred mnoštvom koje ih goni", rekao je Gadafi u "izravnom" obraćanju, kako tvrdi libijska televizija. "Kolonizator i njegovi agenti mogu posegnuti još samo za laži i psihološkim ratom pošto su se svi ratovi svim oružjem završili s neuspjehom", rekao je Gadafi dok se društvenim mrežama i u nekim medijima šire glasine o njegovu skorom odlasku iz zemlje. Libijski čelnik je pozvao svoje pristaše da sačuvaju moral, da pruže otpor i da se "pripreme za bitku za oslobađanje" gradova u rukama pobunjenika. Potonji tvrde da su zauzeli dijelove gradova na zapadu zemlje, kao što su Zavija, Sorman i Garjan. Ulazak pobunjenika u strateški grad Zaviju nakon gotovo šest mjeseci pobune protiv Gadafijeva režima jedan je od najvećih njihovih uspjeha od početka sukoba 15. veljače.

BAGDAD

U napadima bombom postavljenom uz cestu i autobombom u iračkom gradu Kutu u ponedjeljak su ubijene najmanje 34 osobe, objavili su lokalni mediji i policija. Bomba postavljena uz cestu eksplodirala je na trgu u gradu Kutu, 150 km jugoistočno od Bagdada, a zatim je detonirana i autobomba kad su pripadnici snaga sigurnosti došli na mjesto prve eksplozije, objavila je policija. Zamjenik iračkog ministra zdravstva Kamis al-Saad rekao je da su u Kutu u dvjema eksplozijama ubijene najmanje 34 osobe, te da su 64 ozlijeđene. "U bolnice i dalje stižu ranjenici, ali stanje je pod nadzorom", rekao je Saad.

TAIPEI

Sjedinjene Države odbile su tajvanski zahtjev za kupnju 66 novih borbenih zrakoplova tipa F-16 C/D pošto je Kina upozorila Washington da bi prodaja tih najsuvremenijih lovaca Tajvanu izazvala pogoršanje odnosa između dvije velike sile, objavio je Defence News. Tajvan je više puta tražio od Washingtona da pristane na prodaju naprednih zrakoplova F-16 zbog sve veće vojne moći susjedne Kine, koja Tajvan smatra odmetnutom pokrajinom koja se mora vratiti u okrilje zemlje, pa i vojnom silom ako je to potrebno. Ni Washington niti Taipei nisu se službeno oglasili o mogućoj prodaji lovaca. Kina se protivi američkoj prodaji bilo kojeg oružja Tajvanu, a pitanje najsuvremenijh borbenih lovaca osobito je osjetljivo.

BUENOS AIRES

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner osvojila je 50 posto glasova na predizborima organiziranim u nedjelju, na kojima se biraju kandidati za predsjedničke izbore 23. listopada, po službenim djelomičnim rezultatima. Nakon prebrojavanja gotovo polovice glasačkih listića, Fernandez Kirchner je u velikoj prednosti pred socijaldemokratskim kandidatom Ricardom Alfonsinom (12,9 posto) i bivšim predsjednikom Eduardom Duhaldeom (12 posto). Argentinski birači su pozvani da glasuju na obvezatnim predizborima, prvim takve vrste, po novom izbornom zakonu donesenom u prosincu 2009. 28 milijuna birača treba izabrati kandidate s deset lista za dužnost predsjednika i potpredsjednika. Ovi izbori trebaju biti pokazatelj odnosa snaga uoči predsjedničkih izbora na kojima najviše izgleda ima predsjednica na odlasku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙