FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Sporadični sukobi nastavljeni su u noći na četvrtak u glavnom libijskom gradu Tripoliju blizu glavnog stožera Moamera Gadafija, dok su ustanici, koji još uvijek ne znaju gdje se nalazi libijski vođa, ponudili nagradu od 1,7 milijuna dolara za njegovu glavu. Međunarodna zajednica se istodobno priprema za razdoblje nakon Gadafija. UN se sastaje na temu odmrzavanja libijskih sredstava kako bi se pomoglo ustanicima a Francuska je najavila konferenciju "prijatelja Libije" 1. rujna u Parizu. Veći dio srijede sukobi su se odvijali u Bab al-Aziziji gdje se nalazi glavni stožer Moamera Gadafija te u susjednoj četvrti Abu Slim, uporištu postrojbi vjernih režimu. Navečer su borbe u središtu grada oslabile, a otad se mogla čuti sporadična pucnjava. Čini se da protivnici Gadafijeva režima kontroliraju središte grada. Moglo ih se vidjeti na Trgu žrtava, nekadašnjem Zelenom trgu, simbolu režima. Tijekom dana brojne ulice u centru bile su puste zbog prisustva snajpera lojalista.

LONDON

Sjevernoatlantski savez daje libijskim ustanicima obavještajne podatke kako bi im pomogao u hvatanju libijskog čelnika Moamera Gadafija i njegovih sinova, potvrdio je u četvrtak britanski ministar obrane Liam Fox. "Mogu potvrditi da NATO osigurava obavještajne podatke i sredstva Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) kako bi mu pomogao u lociranju pukovnika (Moamera) Gadafija i drugih pripadnika režima", rekao je Fox za Sky News. On je ipak odbio komentirati medijska izvješća prema kojima se britanske specijalne snage nalaze na terenu u Libiji gdje pomažu u hvatanju Gadafija.

MOSKVA

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il otputovao je prema Kini u četvrtak nakon što je prethodnog dana razgovarao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u Sibiru, na summitu o energiji i pomoći u hrani Sjevernoj Koreji. Kimov oklopni vlak prošao je ruskim područjem Čite, na granici s Kinom, izjavio je telefonski izvor unutar lokalne uprave. "Proći će našim područjem, još nije u Kini", istaknuo je on. Kimov vlak vozi željezničkom prugom koja povezuje Čitu i kinesku regiju Mandžuriju. Zasad nije jasno hoće li se Kim Jong-il zaustaviti u Kini ili samo proći tom zemljom kako bi s vratio u Sjevernu Koreju. Sjevernokorejski čelnik izrazio je u srijedu spremnost da nametne moratorij na nuklearne pokuse u slučaju nastavka pregovora šestorice o nuklearnom programu u Pjongjangu, prigodom razgovora s predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u vojnoj bazi u Sibiru.

SAN FRANCISCO

Legenda Silicijske doline Steve Jobs u srijedu je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Apple-a, čime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvećih svjetskih korporacija. Dionice Apple-a zaronile su čak 7 posto nakon što je suosnivač i 55-godišnji karizmatični čelnik tvrtke objavio da će ga na mjestu glavnog izvršnog direktora zamjeniti dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook. Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja ove godine je na bolovanju i liječenju. Prema navodima liječnika, bolest je u terminalnoj fazi. U ožujku nakratko se vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPad, a kasnije kako bi nazočio večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijske doline priredio američki predsjednik Barack Obama.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙