FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak Sarkozy-Merkel razočarao europska tržišta

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Financijski sektor bio je u srijedu najveći gubitnik na europskim trži štima dionica nakon što su njemačka kancelarka i francuski predsjednik predložili oporezivanje financijskih transakcija u sklopu rješenja za dužničku krizu u eurozoni.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je u takvom okruženju 0,4 posto na 5.337 bodova. Na istom je postotnom gubitku bio i frankfurtski DAX, spustivši se na 5.969 bodova. Pariški CAC bilježio je najveći pad, kliznuvši 0,8 posto na 3.257 bodova.

Na jučerašnjem sastanku u Parizu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavili su plan o uvođenju poreza na financijske transakcije.

Analitičari švicarskog UBS-a upozorili su da bi takav porez, kojeg još nazivaju i Tobinovim porezom, po američkom ekonomistu Jamesu Tobinu, mogao značajno utjecati na obujam trgovine.

Procjenjuju također da Velika Britanija vjerojatno neće poduprijeti predloženi porez, koji bi najteže pogodio upravo britanski ogromni financijski sektor.

Najveći su gubitnici u srijedu bili burzovni operateri, pa su Deutsche Boerse, London Stock Exchange Group i NYSE Euronext oslabili na pariškom tržištu do šest posto.

Francuska i Njemačka predložile su i plan za pojačanu integraciju eurozone ali su odbacili sugestije o povećanju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda i o uvođenju zajedničkih obveznica eurozone.

"Sastanak je u velikoj mjeri razočarao kada je u pitanju rješenje europske dužničke krize. Činilo se da dvije strane tek štite vlastite interese odnosno da podcjenjuju ozbiljnost situacije, umjesto da nađu konačno rješenje za širi problem", ističe Jimmy Yates iz CMC Marketsa.

Zbog snažnih kolebanja cijena na tržištima i neizvjesnih gospodarskih prognoza ulagači su naveliko prodavali dionice poduzeća koja su izvijestila o slabim poslovnim rezultatima ili su objavila slabe prognoze.

Tako se među pojedinačnim gubitnicima izdvajao danski proizvođač piva Carlsberg, koji je izgubio na vrijednosti gotovo 14 posto, kliznuvši na najnižu razinu od veljače 2010., nakon što je izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju i više nego prepolovio prognoze rasta u cijeloj godini.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,6 posto, spustivši se na 9.057 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙