FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim tržištima traže se dionice proizvođača nafte, zlata i lijekova; likvidnost slaba

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Naznake skorog završetka oružanog sukoba u Libiji potaknule su u ponedjeljak kupovinu naftnih dionica u oskudnoj trgovini na europskim tržištima a zbog nesigurnosti i straha od recesije tražile su se i dionice prozvođača lijekova i zlata.

Na najvećem postotnom dobitku bio je oko podneva indeks Pariške burze CAC, od 2,6 posto, dosegnuvši 3.095 bodova. Londonski Ftse ojačao je 2,4 posto, na 5.160 bodova dok je frankfurtski DAX bio u plusu 1,5 posto i iznosio je 5.560 bodova.

Najveći su dobitnici u oskudnoj trgovini na europskim tržištima bila talijanska integrirana naftna poduzeća, kojima je potporu pružila nada da se oružani sukob u Libiji bliži kraju, nakon što su pobunjeničke snage ušle u samo središte glavnog grada Tripolija.

Tako je najveći inozemni naftni operater u Lbiji talijanski ENI, poskočio 5,6 posto dok je Saras dobio na vrijednosti 4,6 posto zahvaljujući pojačanim izgledima za nastavak naftnog poslovanja u Libiji nakon sloma režima Moammara Gadafija.

Na dobitku su bili i Royal Dutch Shell, BH Group i Galp Energia, od 1,1 do 2,76 posto.

Poduzeće za usluge povezane s naftom Petrofac dobilo je na vrijednosti četiri posto, zahvaljujući neočekivano dobrim poslovnim rezultatima i povećanoj dividendi.

Zbog straha od recesije u svjetskom gospodarstvu ulagači su nastavili kupovati i zlato, čija je cijena u ponedjeljak kretala nešto ispod 1.900 dolara za uncu.

Stoga su se početku tjedna tražile i dionice proizvođača zlata, pa su Rangold i Petropavlovsk bili na dobitku 3,9 odnosno 6,2 posto.

Na dobitku od 2,8 posto bio je i tradicionalni defanzivni sektor proizvođača lijekova i proizvoda za njegu zdravlja. Tako je Roche dobio na vrijednosti 3,5 a Actelion 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu jedan posto, na 8.628 bodova.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙