FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Željeznički promet u Federaciji BiH potpuno je u srijedu blokiran zbog štrajka strojovođa koji prosvjeduju zbog suspenzije predsjednika njihovog sindikata. Nakon što je glavni direktor Željeznica Federacije BiH Nedžad Osmanagić u utorak suspendirao predsjednika sindikata strojovođa Vernesa Buljugiju, u srijedu prije podne strojovođe su obustavile promet vlakova. Iz Sindikata strojovođa su upozorili kako je suspenzija njihova predsjednika neutemeljena te da time uprava pokušava zataškati brojne zloporabe.

Više sindikata željezničara Federacije BiH traži isplatu zaostalih dugovanja, regresa, plaća, toplih obroka, što ukupno iznosi oko pet milijuna maraka (oko 18.5 milijuna kuna) kako bi odustali od tužbi koje su dostavljeni sudovima.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prekinuo je ljetni odmor te se u srijedu prije podne u Elizejskoj palači sastaje sa svojim ministrima, objavio je ured francuskog predsjednika. Radnome sastanku o gospodarskoj i financijskoj situaciji uz premijera Francoisa Fillona, prisustvovat će ministar financija Francois Baroin, ministar vanjskih poslova Alain Juppe i guverner Francuske banke Christian Noyer. Već nekoliko dana francuski ministri obećavaju da će Pariz održati sastanak o proračunskim obvezama nakon pada zabilježenog u ponedjeljak na svjetskim burzama i šokom što ga je prouzročila informacija o snižavanju kreditnog rejtinga SAD-a za jedan stupanj, prema odluci međunarodne agencije za kreditni rejting Standard & Poor's. Francuzi su nekoliko puta spominjani među zemljama kojima bi se kreditni rejting mogao sniziti na identičan način poput onoga u SAD-u.

KIJEV - Predstavnica ukrajinske oporbe i bivša premijerka Julija Timošenko kojoj se u Kijevu sudi za zloporabu položaja, predbacila je u srijedu tužiteljima da su u službi "represivne mašinerije koja progoni oporbu". Na samom početku rasprave, obrana je zatražila izuzeće dvoje tužitelja, Oleksandra Mikipenka i Lilie Frolove, pet dana nakon smještaja Timošenko u pritvor koji je izazvao val nezadovoljstva diljem svijeta. "Tužitelji su počinili zločin, postali su sudionici progona nedužne osobe i dio su represivne mašinerije koja progoni oporbu, umjesto da traže istinu", kritizirala je Timošenko. Sud je odbio zahtjev obrane. Timošenko, kojoj se sudi od 24. lipnja, je optužena da je 2009. prekoračila premijerske ovlasti jer je, bez odobrenja vlade, omogućila sklapanje ugovora o uvozu ruskog plina po cijeni koja je ocijenjena kao nepovoljna za Kijev.

JERUZALEM - Čelnici pokreta koji su pokrenuli socijalne prosvjede što potresaju Izrael od polovine srpnja, u srijedu su pozvali na nove prosvjede u subotu navečer, no ne u Tel Avivu u kojemu se prošli tjedan okupio veliki broj demonstranata. "Odlučili smo ne organizirati prosvjede u Tel Avivu, nego pozvati na organizaciju mimohoda u cijeloj zemlji. Važno je pokazati da prosvjedi nisu ograničeni samo na Tel Aviv", rekao je jedan od vođa pokreta. U subotu se u Tel Avivu i drugim gradovima okupilo oko 250.000 Izraelaca koji su tražili "socijalnu pravdu". Prosvjedovali su izazvani rastom životnih troškova.

AMAN - Sirijske snage u srijedu su tenkovima i oklopnim vozilima upale u dva grada na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Turskom, proširivši vojnu ofenzivu kako bi ugušile prosvjede, rekli su lokalni stanovnici, samo dan pošto je Ankara pozvala sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine s ubijanjem civila. Sirijski Ured za obranu ljudskih prava objavio je kako je u trenutku kada je 12 tenkova i oklopnih vozila te 10 autobusa s pripadnicima vojnih snaga upalo u grad Taftanaz, od granice s Turskom udaljen 30 km, ubijena jedna žena. Ured je također objavio kako je slična ofenziva pokrenuta u obližnjem gradu Serminu. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u utorak je u Damasku razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom o tome kako prekinuti krvoproliće u njegovoj zemlji i pokrenuti demokratske reforme.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙