FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

TRIPOLI

Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je u srijedu, u audio poruci objavljenoj na satelitskoj televiziji, kako je povlačenje iz njegova uporišta Bab al-Azizije u Tripoliju bio taktički potez, javljaju agencije. "Povlačenje je taktički potez nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO", poručio je Gadafi u audio poruci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju. Gadafi je također najavio da će se njegove postrojbe svim snagama odupirati agresiji "do pobjede ili smrti". Stanovnicima Tripolija poručio je da moraju "očistiti" grad. Iz kratke izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju. Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim nešto je kasnije u telefonskoj izjavi za iste televizijske postaje kazao za da je libijski "vođa" spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru.

PEKING

Kina je u srijedu pozvala na stabilnu tranziciju u Libiji i objavila kako je u kontaktu s Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC), što je dosad najjasniji znak da je Peking priznao promjenu vlasti u toj zemlji. "Kina poštuje izbor libijskog naroda i nada se stabilnoj tranziciji vlasti", priopćio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu. "Uvijek smo davali značaj važnoj ulozi NTC-a u rješavanju problema u Libiji i zadržali kontakt s njime", rekao je Ma. "Nadamo se da će buduća nova vlada usvojiti nove učinkovite mjere, okupite snage različitih frakcija i obnoviti javni red što je prije moguće", dodao je.

SYDNEY

Jedanaest osoba, od kojih najmanje sedmero djece, smrtno je stradalo u požaru koji je zahvatio kuću blizu australskog grada Brisbanea u noći s utorka na srijedu, objavila je policija. Dvije obitelji, podrijetlom s otoka Tonge i Samoe, živjele su u toj kući u Loganu, mirnom predgrađu Brisbanea. Požar čiji uzrok još nije utvrđen izbio je ubrzo nakon ponoći izazvavši niz eksplozija koje su probudile susjede. Tri odrasle osobe uspjele su pobjeći ali "nažalost imamo znatan broj osoba koje su, izgleda, smrtno stradale", izjavio je policijski dužnosnik Noel Powers. Prema riječima premijerke države Queensland u kojoj se nalazi Brisbane za najmanje sedmero nestalih smatra se da su djeca. Gradonačelnica Logana Pam Parker rekla je da se radi o najtežoj nesreći ikada u tom gradu.

WASHINGTON

Potres magnitude 5,9 po Richteru koji je u utorak uzdrmao istok SAD-a oštetio je Nacionalnu katedralu u Washingtonu, objavio je njezin glasnogovornik. Zbog potresa su se odlomila tri šiljka na središnjem tornju te gotičke građevine, četvrte najviše strukture u Washingtonu. "Postoje i druga manja oštećenja na potpornim pregradama s vanjske strane katedrale", rekao je glasnogovornik Richard Weinberg. Nacionalna katedrala, zdanje teško 150 tona koje se gradilo 83 godine, zbog toga je zatvorena za javnost kako bi se provjerila oštećenja. I nekoliko drugih američkih nacionalnih spomenika, Lincolnov, Jeffersonov i Washingtonov memorijal, zatvoreni su za javnost iz istog razloga. Manja oštećenja na krovu pretrpjela je i zgrada Union Stationa, glavnog željezničkog kolodvora u Washingtonu. Epicentar potresa bio je u Mineralu, u saveznoj državi Virginiji, 150 km jugozapadno od Washingtona, na dubini od jednog kilometra. Pentagon i zgrada Kapitola u Washingtonu su evakuirani, kao i zgrade sudova u New Yorku te kontrolni tornjevi tamošnjih zračnih luka. U tom gradu i u Washingtonu mnogi su stanovnici zbog potresa istrčali na ulicu.

NEW YORK

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominque Strauss-Kahn imao je seksualni odnos sa sobaricom Nafissatou Diallo, koja ga je optužila za silovanje, ali se on dogodio dragovoljno, uz obostrani pristanak, rekao je u razgovoru za Reuters DSK-ov odvjetnik Benjamin Brafman. "Taj je odnos bio kratak, i ona je u njemu sudjelovala dragovoljno", rekao je Brafman. Američki sudac Michael Obus odlučio je u utorak obustaviti postupak protiv Dominique Strauss-Kahna koji je bio optužen za seksualni napad, na zahtjev tužitelja koji je odustao od tužbe zbog utvrđenih laži u iskazima sobarice hotela Sofitel u New Yorku. Time je okončana tromjesečna sudska saga koja je koštala Strauss-Kahna funkcije predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i teško naštetila njegovu ugledu. Bivši francuski ministar bio je optužen po sedam točaka, među kojima su pokušaj silovanja i seksualni napad. Državni tužitelj New Yorka Cyrus Vance pojasnio je da je Nafissatou Diallo, sobarica koja je optužila Strauss-Kahna da ju je prisilio na oralni seks u apartmanu hotela Sofitel 14. svibnja, lagala u više navrata istražiteljima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙