FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dber
ZAGREB, 19. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

VARAŽDIN - Izlaskom uličnih zabavljača na ulice i trgove u centru Varaždina te otvaranjem kućica s ponudom raznovrsnih izlagača počeo je jutros 13. Špancirfest, koji se održava do 28. kolovoza. U deset dana šetačima u starogradskoj jezgri ponudit će oko 250 programa - koncerata, predstava za djecu i odrasle, uličnih programa i kreativno-edukativnih radionica te mnogo drugih popratnih sadržaja. Oko 215 programa bit će besplatno, a prvi put naplaćivat će se ulaznice za koncerte na pozornici kod Starog grada. Pozornica na Starom gradu bit će glavna festivalska pozornica, a nosi naziv "MTV pozornica". Na njoj će nastupiti 27 hrvatskih, regionalnih i stranih sastava, među kojima i Jinx, Let3, TBF, Majke, Električni orgazam, Asian Dub Foundation i Morcheeba, a već večeras Vlasta Popić, Vatra i Urban&4. Šetači će na Stančićevom trgu svake večeri moći uživati u nastupima glazbenih sastava: Vlatko Stefanovski Trio, Vještice i Shantel & Bukovina Club. Večeras će koncertni program na toj pozornici otvoriti Darko Rundek & Cargo Trio. Špancirfest nudi i devet komedija, dvadesetak dječjih predstava, oko 150 uličnih programa te Kreativfest u sklopu kojeg će biti održano šest radionica. Novitet Špancirfesta je izložba instalacija u zraku u Gundulićevoj ulici, Slavonsko dvorište u kojem će biti predstavljeni tradicijski obrti, rukotvorine i slavonske delicije te Festivalski kamp i Mobilisis party pored sportske dvorane uz rijeku Dravu.

VINKOVCI - U organizaciji vinkovačke Udruge za promicanje kvalitete življenja i poticanje na umjetničko stvaralaštvo mladih Cib-art večeras u Vinkovcima počinje 4. festival mladih tijekom kojega će do 26. kolovoza biti održan niz glazbenih i drugih kulturnih manifestacija. Festival mladih Cib-art 2011. počinje večeras u Galeriji "Mareja" gdje će u 19 sati u prostoru povijesne, zaštićene crkve biti otvorena skupna izložba fotografija te likovnih i kiparskih radova vinkovačkih autora i njihovih gostiju. Program se nastavlja rock-koncertom "Grmljavina u Vinkovcima" (GRUV) na kojem nastupaju vinkovačke rock-snage predvođene Septicom te grupama The Karambol, Brka/Skroz na skroz, Neću žvake, oću kusur i Nabisi. Sutra navečer će u sklopu "GRUV-a" nastupiti popularni riječki sastav Let 3, zagrebački Hemendex kao i domaće rock-grupe Punčke i Nabisi. U nedjelju će u središnjem gradskom parku biti postavljena izložba likovnih radova s prošlogodišnjih radionica Cib-arta, održat će se i večer poezije kao i nastup zagrebačke Udruge Capoeira Amazonas koja će predstaviti brazilsku borilačku vještinu capoeiru. Od 22. do 26. kolovoza na pontonu Kajak-kanu kluba Vinkovci održat će se četiri radionice i to s područja slikarstva, kiparstva, fotografije te animacije i videa. "U programu će sudjelovati stotinjak mladih iz Vinkovaca i drugih dijelova Hrvatske, a očekujemo da će svaki od najavljenih programa pobuditi interes kako mladih tako i drugih građana Vinkovaca", rekao je za Hinu direktor Cib-arta Goran Ferbežar.

ZAGREB - Jubilarni četrdeseti hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna u Dubrovniku. U radu seminara, kako je izvijestila Zagrebačka slavistička škola, sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike, sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem seminaru sudjelovat će 70 polaznika iz 25 država, a među njima su i polaznici iz Argentine, Japana i Kenije. U nastavnom dijelu programa polaznici će u deset različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika odnosno obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. U okviru prevoditeljske radionice skupina će polaznika raditi na prijevodu odabranih tekstova hrvatskih pisaca na slovenski jezik. Predavači će biti Krešimir Bagić, Lada Badurina, Stjepan Damjanović, Željka Čorak, Tvrtko Jakovina, Ivo Pranjković, Feđa Vukić, Tvrtko Vuković i drugi. U kulturološkom bloku prikazat će se ciklus hrvatskoga filma i organizirati posjet dubrovačkim znamenitostima. Posebni su gosti seminara dramatičar i teatrolog Boris Senker, redatelj Ognjen Sviličić te književnici Josip Mlakić i Edo Popović.

ZAGREB - Na autocesti Karlovac-Zagreb, između odmorišta Desinec i izlaza Zdenčina kasno sinoć, u 22,55 sati, sudario se kamion i autocisterna koja je prevozila benzin, zbog čega je ta dionica autoceste bila zatvorena za promet od 1,45 sati do 6,30 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Uslijed udara, cisterna se prevrnula na bok i iz nje je iscurilo oko 7000 litara benzina. Županijski centar 112 o događaju je odmah obavijestio JVP Karlovac i Zagreb te ARZ d.o.o.- službu za održavanje, inspekciju zaštite okoliša, vodopravnu inspekciju i Hrvatske vode. Ovlaštena tvrtka ARZ d.o.o. angažirana je za sanaciju mjesta nesreće.

PULA - Općinsko državno odvjetništvo u Puli priopćilo je da je Županijskom sudu podnijelo istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke (62) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode i kaznenog djela nasilničkog ponašanja. Slavka Đorđijevski (odvjetnišvo navodi samo godine osumnjičene) sumnjiči se da je više od 5 godina zlostavljala sina Ljubu (27). Istarska policija ju je u subotu, nakon što je majku zbog zlostavljanja sina, prijavila kćerka, uhitila. Nakon kriminalističkog istraživanja u nedjelju je dovedena istražnom sucu Županijskog suda u Puli. U istražnom zahtjevu općinsko državno odvjetništvo 62-godišnju Puljanku tereti da je od 6. lipnja do 13. kolovoza ove godine, kako bi mu ograničila kretanje, zatvorila sina u stan u Zadarskoj ulici u Puli, blokirajući mu izlaz iz stana i ostavljajući ga zatvorenog u stanu kada bi izlazila van. Nadalje, u istražnom zahtjevu stoji i kako je majka od početka 2006. godine pa do 13. kolovoza 2011. zlostavljanjem i osobito drskim ponašanjem sina dovodila u ponižavajući položaj. Županijski sud u Puli je na prijedlogu odvjetništva zbog opasnosti od ponavljanja počinjenja kaznenog djela i ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, Slavki Đorđijevski (62) odredio jednomjesečni pritvor. Mladić je nakon policijske intervencije oslobođen, a brigu o njemu preuzela je njegova sestra.

ZADAR - Na osnovi kriminalističkog istraživanja jedan 48-godišnjak iz Zagreba i dvije ženske osobe od 35 i 19 godina sumnjiče se da su se bavili podvođenjem, odnosno prostitucijom, izvijestila je zadarska Policijska uprava. Policijski su službenici sinoć, u 21,30 sati, na zadarskoj Obali kneza Domagoja, uhitili 48-godišnjaka, koji posredovao nudeći seksualne usluge za navedene žene. Odmah nakon toga, zbog sumnje u počinjenje prekršaja odavanja prostituciji, uhićene su i one. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je muškarac, unatrag dva mjeseca, za njih posredovao u pružanju seksualnih usluga te sat pružanja seksualnih usluga, od zainteresiranih korisnika naplaćivao 1000 kuna. Od toga iznosa polovicu zadržavao je za sebe, a drugu polovicu davao djevojci koja je pružila seksualnu uslugu. Sumnja se da je nudio i pružanje takvih usluga i na plovilima. Muškarac će danas biti priveden Istražnom sucu županijskog suda u Zadru zbog podvođenja, a protiv žena podnijet će se optužni prijedlog zbog odavanja prostituciji.

ZADAR - Zagrepčanin i njegova pomagačica uzeli su od jednog Zadranina 135.000 kuna za navodne troškove kredita koji nikada nije realiziran, a dobiveni novac nisu vratili. Policijski službenici obavili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom iz Zagreba i njegovom 40-godišnjom pomagačicom, koje se sumnjiči da su, 53-godišnjaku iz okolice Zadra, lažno obećali posredovati u dobivanju kredita kod jedne švicarske banke, nakon čega su od njega primili iznos od 135.000 kuna, na ime navodnih troškova, a kredit nikad nije realiziran, niti su dobiveni novac vratili. Protiv oboje podnesena je kaznena prijava zbog prijevare i pomaganja, izvijestila je danas zadarska Policijska uprava.

ZADAR - Zadarska i dubrovačka policija dovršile su kriminalističko istraživanje nad trojicom rumunjskih državljana u dobi od 26, 32 i 34 godine osumnjičenih za džepne krađe u Zadru. Kako se navodi u priopćenju Policijske uprave zadarske, oni se sumnjiče da su tijekom srpnja i kolovoza u Zadru trojici hrvatskih državljana, ukrali novac, kreditne i bankovne kartice kojima su podizali novac te počinili štetu od oko 14.000 kuna. Nakon što je za njima raspisana potraga, muškarci su uhićeni početkom kolovoza u Dubrovniku i nalaze se u pritvoru dubrovačkog suda.

(Hina) xbdj ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙