FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 9. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

SOLIN - Sedamdeseta obljetnica utemeljenja Prvoga solinskoga partizanskog odreda obilježena je večeras u Parku slobode u Solinu. "Cijela zapadna Europa, ali i zapadna civilizacija utemeljena je na antifašizmu, a Republika Hrvatska na antifašizmu i na Domovinskom ratu", istaknuo je na svečanosti izaslanik hrvatskoga predsjednika, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić. On je rekao kako se obilježavanjem 70. godišnjice utemeljenja Prvoga solinskoga partizanskog odreda obilježava početak borbe naroda dalmatinskog kraja protiv fašističkog terora i patnja naroda Dalmacije. Pritom ja naglasio kako se danas s ponosom prisjećamo i svih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su časno čuvali i branili Domovinu. Lovrić je izjavio da bez 1941. i 1991. ne bi bilo suverene Hrvatske. Godine 1991. borili smo se protiv Miloševićevog velikosrpskog fašizma i naši su najbolji sinovi oslobodili Republiku Hrvatrsku, dodao je. U Drugom je svjetskom ratu u partizanskim postrojbama poginulo 214 boraca sa solinskog područja.

ZAGREB - Skupina od 25 japanske djece sa svojih pet pratitelja boravit će u Hrvatskoj od 9. do 23. kolovoza u organizaciji hrvatske vlade. Djeca od 11 i 12 godina, kako je večeras izvijestio vladin Ured za odnose s javnošću, dolaze iz japanskog grada Sendaija, koji je teško pogodio razorni potres, a tijekom je proteklih godina velikodušno prihvaćao učenike iz hrvatskih škola. Projekt je inicirala predsjednica vlade, a hrvatska je vlada 9. lipnja 2011. ponudila japanskoj vladi prihvat, smještaj i boravak u Hrvatskoj 30 japanskih građana iz područja pogođenih potresom i tsunamijem. Tijekom boravka u Splitu za djecu će se organizirati raznolik program, a bit će organizirani i jednodnevni izleti u Trogir, Trilj, Omiš i na Brač. Za boravka u Splitu japansku djecu posjetit će i premijerka Jadranka Kosor.

ZAGREB - Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja reagirao je danas na istupe srbijanskog predsjednika Borisa Tadića iz kojih je, kako kažu, vidljiva neprekidna briga "o dobrosusjedskim odnosima, a osobito demokratskim procesima unutar RH" te je pozvao Tadića da se "prestane miješati u tuđe proslave". Osvrćući se na Tadićeve istupe uoči i nakon obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti u Kninu, Savez udruga ističe kako izjave premijerke Jadranke Kosor, kao ni proslava Dana domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i vojno-redarstvena akcija 'Oluja' nisu i ne mogu biti prepreka razvoju dobrosusjedskih odnosa, a još manje demokratskim procesima u Republici Hrvatskoj. Srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću poručuju da se prestane miješati u tuđe proslave, te ga pozivaju da im pomogne pronaći njihove najmilije, što je, kažu, dosad i obećavao u susretima s njima i izjavama za medije.

ZAGREB - Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH) osudili su na današnjoj konferenciji za novinare "neprimjereno kritiziranje" pozdrava premijerke Jadranke Kosor hrvatskim generalima u Haagu Anti Gotovini i Mladenu Markaču na proslavi obljetnice "Oluje" te su predsjednika Srbije Borisa Tadića prozvali za miješanje u unutarnjopolitička pitanja druge države. Predsjednica NDH Slavica Hruškar istaknula je kako su "zločesta prigovaranja" srbijanskog predsjednika posljedica "mlake politike" hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji mu je bio izvanredan domaćin s namjerom da se razvije dobra međususjedska i regionalna suradnja. "Josipović je pretjerao u mlakoj politici prema Srbiji. Još nije sazrelo vrijeme da tako mlačno postupamo prema Srbiji, u najmanju ruku kao da smo mi krivi za rat u Republici Hrvatskoj i kao da Srbija nije bila agresor na Hrvatsku", rekla je Hruškar i pozvala Jospovića da oštrije pristupa prema onima koji su "unakazili Hrvatsku". Podsjetila je kako je dosad umrlo 35.000 branitelja, a 2500 njih počinilo je samoubojstvo. NDH drži i da potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jednako reagira kao Tadić te naglašava da su "svi građani koji nisu pravomoćno osuđeni nevini".

DUBROVNIK - Za prvu izvedbu Festivala komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji", koji se održava u Dubrovniku od 27. kolovoza do 8. rujna, već je prodano 800 ulaznica. Na večeri otvorenja tog festivala 27. kolovoza nastupit će glasoviti svjetski dirigent Zubin Mehta, koji će ravnati orkestrom Beogradske filharmonije, uz soliste Juliana Rachlina na violini, sopranisticu Mariju Kuhar-Šoša te baritona Ipču Ramanoviča.

ZADAR - Zadarska policija završila je danas kriminalističku istragu nad 29-godišnjakom kod kojega je pronašla više od tri kilograma amfetamina. Kod 29-godišnjaka sa splitskoga područja policija je sinoć pri nadzoru prometa na području Benkovca u renaultu splitskih registarskih oznaka pronašla 3325 grama opojne droge amfetamina zapakirane u više paketa skrivenih u unutrašnjosti osobnog automobila. Sumnja se da je droga nabavljena radi preprodaje na splitskome području. Vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na više od 300.000 kuna.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙