FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Bivši zapovjednik logora Manjače protiv kojega je državno odvjetništvo zatražilo pokretanje istrage 47-godišnji je Ratko Andrić iz Banja Luke, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu. Od tog je suda zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo jučer zatražilo pokretanje istrage i određivanje pritvora protiv Andrića zbog sumnje da je kao zapovjednik logora na Manjači kod Banja Luke naredio mučenje zarobljenih Hrvata tijekom 1991. Sumnja se da je zlostavljano čak 350 hrvatskih vojnika i policajaca te da je jedan od posljedica mučenja preminuo. U istražnom zahtjevu što ga je tužiteljstvo jučer objavilo na svojim internetskim stranicama navodi se da je Andrić, kao potpukovnik JNA, nakon što je preuzeo zapovjedništvo nad logorom postupio protivno odredbama Ženevske konvencije i Dopunskom protokolu, na način da je nalagao zasada nepoznatim pripadnicima osiguranja logora da fizički i psihički zlostavljaju zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i MUP-a.

ZAGREB - USKOKU je danas podnesena kaznena prijava protiv 11 osoba iz Hrvatske i BiH zbog osnovane sumnje da su su se udružile radi teških krađa i krijumčarenja automobila u Bosnu i Hercegovinu (BiH) te da su tako ukrali devet automobila i zaradili 1,66 milijuna kuna, priopćilo je danas hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Policijski službenici zagrebačke i karlovačke Policijske uprave - u suradnji s Mobilnom jedinicom za provedbu nadzora državne granice i Odjelom organiziranoga kriminaliteta PNUSKOK-a te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta - dovršili su složenu kriminalističku istragu nad više osoba s područja Zagreba, Karlovca i BiH zbog sumnje da su se udružile radi teških krađa i krijumčarenja motornih vozila u BiH. Kako navodi policija, tijekom višemjesečnog provođenja posebnih dokaznih radnji utvrđeno je da je osumnjičeni muškarac s karlovačkog područja organizirao osmero hrvatskih državljana i trojicu bosanskohercegovačkih državljana za krađu motornih vozila BMW-a, volkswagena i škoda novijih godina proizvodnje na području Republike Hrvatske. Vozila su krijumčarili na teritorij BiH, ali i rastavljali ih u dijelove koje su zatim prodavali u Republici Hrvatskoj.

GOSPIĆ - Čelnici Gospića, Ličko-senjske županije i predsjednci udruga iz Domovinskog rata te predstavnici gospićkog HSS-a i HSP-a poslali su danas otvoreno pismo kao odgovor na česte napade SDP-ova saborskog zastupnika Rajka Ostojića na grad Gospić i gospićku Opću bolnicu u kojemu traže od premijerke Jadranke Kosor i od potpredsjednika vlade Darka Milinovića da im dadu čvrsta jamstva da će bolnica u Gospiću opstati te da će u njoj biti zajamčena zdravstvena zaštita kakvu ima i ostatak Domovine. "Posljednjih šest mjeseci neprestano slušamo izjave Rajka Ostojića, saborskog zastupnika SDP-a, o ukidanju bolnice u Gospiću, o nepotrebnosti magnetske rezonance u njoj", navode u pismu i dodaju kako su njegove izjave smatrali političkom igrom, no njegovom su "opetovanom jučerašnjom izjavom zgroženi i zabrinuti za opstanak gospićke Opće bolnice". Također navode da iz njegovih riječi razaznaju kako 13.000 građana Gospića i 53.099 stanovnika Ličko-senjske županije nije vrijedno zdravstvene usluge kao što je magnetska rezonanca koju im sada osigurava zdravstveni sustav.

ZAGREB - Šangajsko sveučilište Jiao Tong, koje od 2003. vrednuje uspješnost svjetskih sveučilišta, objavilo je popis 500 najboljih u 2011. na kojemu se prvi put našlo i Sveučilište u Zagrebu. To je dobra vijest za Sveučilište, rekao je za Hinu rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš koji drži kako će rangiranje Sveučilišta među 500 najboljih pridonijeti i njegovu prepoznavanju te otvaranju novih prostora za razvoj i suradnju, a što je posebno važno za mlade istraživače. Uvrštenju hrvatskog sveučilišta na taj ekskluzivni svjetski popis pridonijeli su naraštaji istraživača, rekao je Bjeliš koji kaže da se na popis teško dođe te da se treba potruditi na njemu i ostati. Prema popisu 500 najboljih od više od 1000 ocijenjenih sveučilišta, prva četiri najbolja u ovoj su godini američka - sveučilišta Harvard i Stanford, Massachsetts Institute of technology (MIT), te kalifornijsko sveučilište Berkeley.

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel primio je danas dosadašnjeg gvardijana Svetišta Majke Božje na Trsatu Lucija Jageca i novoga gvardijana Antuna Jesenovića pri čemu su istaknuli odličnu suradnju grada Rijeke i trsatskoga svetišta te su izrazili uvjerenje da će se dobri odnosi nastaviti. Lucije Jagec, nakon šest godina provedenih na dužnosti gvardijana trsatskoga svetišta, odlazi na novu dužnost gvardijana varaždinskoga samostana, a Antun Jesenović proteklih je 12 godina bio župnik čakovečke župe svetog Antuna Padovanskog. Lucije Jagec zahvalio je gradonačelniku na potpori koju je grad pružao svetištu, posebice pri prihvatu hodočasnika.

ZAGREB - Hrvatski Caritas poslao je danas 746.500 kuna pomoći stanovništvu Kenije koje trpi posljedice katastrofalne suše koja je treći put u posljednjih šest godina pogodila zemlje istočne Afrike, priopćio je danas Hrvatski Caritas. Uz ostale zemlje te regije pogođene sušom i glađu - Etiopiju, Džibuti, Somaliju, Eritreju, Sudan, Južni Sudan i Ugandu, na koje se suša proširila - Kenija, osim za svoje građane, skrbi i za velik broj izbjeglica iz Somalije. "Hrvatski Caritas odlučio je zato odazvati se pozivu Caritasa Internationalis te većinu dosad prikupljenog novca u nacionalnoj akciji usmjeriti u provedbu programa pomoći Keniji vrijednog četiri milijuna eura", stoji u priopćenju. Programom će u idućih osam mjeseci biti obuhvaćeno 30.420 kućanstava na području 14 biskupija najteže pogođenih sušom, a uključuje za mnoge obitelji po dva obroka na dan, 7,5 litara higijenski provjerene, pitke vode po osobi te nužnu pomoć u prehrani ranjivih skupina stanovništva i kroničnih bolesnika.

(Hina) xtdel ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙