FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 10. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Guverner HNB-a Željko Rohatinski izjavio je da je HNB spreman uključiti se u iznalaženje rješenja kojima bi se ublažile posljedice rasta tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u toj valuti, a kao jednu od mogućih mjera naveo je model tzv. balon kredita koji su predložile banke te limitiranje tečaja švicarskog franka na šest kuna. "Mi u HNB-u smatramo da bi to trebao biti tečaj od šest kuna za švicarski franak, s obzirom na to da je u međuvremenu došlo i do aprecijacije eura, koju također treba uzeti u obzir", izjavio je sinoć guverner gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a. Kao jednu od mjera koje bi olakšale primjenu modela "balon kredita", HNB bi "dio kredita iznad šest kuna za franak tretirao kao nerizični plasman", a spreman je i smanjiti stopu obvezne pričuve, ako bi zbog imobilizacije dijela aktive banaka došla u pitanje njihova likvidnost, kreditni potencijal kao i troškovi novca. Upitan hoće li se angažirati na idućim parlamentarnim izborima, s obzirom na to da bi ga mnogi htjeli vidjeti na stranačkim listama, odgovorio je da je u nekoliko navrata rekao da nema političkih ambicija i da se neće kandidirati.

ZAGREB - Skupina od 25 japanske djece sa svojih pet pratitelja boravit će u Hrvatskoj od 9. do 23. kolovoza u organizaciji hrvatske vlade. Djeca od 11 i 12 godina, dolaze iz japanskog grada Sendaija, koji je teško pogodio razorni potres, a tijekom je proteklih godina velikodušno prihvaćao učenike iz hrvatskih škola. Projekt je inicirala predsjednica vlade, a hrvatska je vlada 9. lipnja 2011. ponudila japanskoj vladi prihvat, smještaj i boravak u Hrvatskoj 30 japanskih građana iz područja pogođenih potresom i tsunamijem. Tijekom boravka u Splitu za djecu će se organizirati raznolik program. Bit će organizirani i jednodnevni izleti u Trogir, Trilj, Omiš i na Brač. Za boravka u Splitu japansku djecu posjetit će i premijerka Jadranka Kosor.

SOLIN - Sedamdeseta obljetnica utemeljenja Prvoga solinskoga partizanskog odreda obilježena je sinoć u Parku slobode u Solinu. "Cijela zapadna Europa, ali i zapadna civilizacija utemeljena je na antifašizmu, a Republika Hrvatska na antifašizmu i na Domovinskom ratu", istaknuo je na svečanosti izaslanik hrvatskoga predsjednika, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić. On je istaknuo kako se proslavom 70. godišnjice utemeljenja Prvoga solinskoga partizanskog odreda obilježava početak borbe naroda dalmatinskog kraja protiv fašističkog terora i patnja naroda Dalmacije. Pritom ja naglasio kako se danas s ponosom prisjećamo i svih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su časno čuvali i branili Domovinu. Novinarima je izjavio da bez 1941. i 1991. ne bi bilo suverene Hrvatske. Godine 1991. borili smo se protiv Miloševićevog velikosrpskog fašizma i naši su najbolji sinovi oslobodili Republiku Hrvatrsku, dodao je.

ŠIBENIK - Nastupom mlade zagrebačke rock-grupe Ruiz počeo je jučer dugo iščekivani šibenski festival Terraneo na kojem će tijekom pet dana na tri pozornice i dva hangara nastupiti više od 120 izvođača iz Hrvatske i inozemstva. Desetak tisuća posjetitelja, koji su se još u ponedjeljak počeli okupljati u festivalskom kampu, oduševljeno je dočekalo otvaranje tog glazbeno-ekološkog festivala koji se održava na prostorima bivše šibenske vojarne Bribirskih knezova. Ta je napuštena vojarna za ovu priliku postala atratkivno i šareno mjesto okupljanja mladih iz cijele Europe željnih vrhunskih svjetskih i domaćih indie-rock bendova. Do subote kad završava festival pred posjetiteljima je još mnogo atrakcija - najveće zvijezde su američki The National kojima je ovo četvrti nastup u Hrvatskoj te američka soul funk pjevačica Janelle Monae čije frenetične žive nastupe uspoređuju čak s legendarnim Jamesom Brownom, kao i legende brtianskog post punka The Fall.

DUBROVNIK - U svijetu vrlo popularni violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser nastupili su sinoć zajedno sa Zagrebačkim solistima u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog dijela programa 62. dubrovačkih ljetnih igara. Izvedena su djela Sollime, Blocha, Mozarta, Vivaldija, Huguet Y Tagella, Čajkovskog te hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Dvojica violončelista u Dubrovniku će nastupiti i danas, 10. kolovoza, na rock-koncertu kao "2CELLOS" ispred crkve sv. Vlaha.

ZAGREB/PULA - Društvo hrvatskih književnika (DHK) i Istarski ogranak istoimenog društva raspisali su natječaj za književnu nagradu "Zvane Črnja" koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja. Nagrada će se dodijeliti na 9. pulskim danima eseja u listopadu, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa. Nakladnici i pojedinci mogu sudjelovati na natječaju knjigama objavljenima od 1. rujna 2010. do 15. rujna 2011., a pet primjeraka knjige valja poslati do 22. rujna na pulsku adresu Istarskog ogranka DHK. Godišnja nagrada, koja nosi ime hrvatskog književnika Zvane Črnje (1920.-1991.) utemeljena je 2007.

(Hina) xmc ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙