FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je izjavio da će u rujnu predstaviti plan za pokretanje američkog gospodarstva i naglasio da nova recesija u Americi nije vjerojatna. Obama, kojem jako pada popularnost 14 mjeseci prije predsjedničkih izbora, rekao je da će predložiti kratkoročne mjere za poticanje zapošljavanja, ali nije ulazio u pojedinosti. "Kada se Kongres ponovo okupi u rujnu reći ću zastupnicima da ne smijemo birati hoćemo li naše financije dovesti u red ili se koncentrirati na zapošljavanje i rast. Moramo učiniti oboje", rekao je Obama u razgovoru CBS koji će u cijelosti biti prikazan u nedjelju, a izvaci su objavljeni u srijedu navečer. Obama je naglasio da druga recesija u SAD-u nije vjerojatna, ali je izrazio zabrinutost sporim ritmom američkog oporavka. "Mislim da nismo u opasnosti od nove recesije, ali jesmo u opasnosti da se ne oporavljamo dovoljno brzo kako bi riješili krizu nezaposlenosti i zato moramo učiniti više".

PEKING

Globalna ekonomska stabilnost ovisi o suradnji SAD-a i Kine, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden kineskom potpredsjedniku Xiu Jinpingu, u razgovoru koji bi trebao osnažiti povjerenje u američki dolar i doprinijeti jačanju veza s budućim prvim čovjekom Pekinga. "Rekao bih da ne postoji važnija veza koju SAD mora uspostaviti od uske veze s Kinom", rekao je Biden na početku razgovora u četvrtak u Pekingu. "Apsolutno sam uvjeren da ekonomska stabilnost svijeta uvelike ovisi o suradnji između SAD-a i Kine", rekao je. Xi (58) će vjerojatno naslijediti kineskog predsjednika Hua Jintaa početkom 2013. "Ja također vjerujem da u novim uvjetima Kina i SAD imaju još veće zajedničke interese i još veću odgovornost", rekao je Xi. Biden boravi u petodnevnom posjetu Kini.

NEW YORK

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu da su vojne i policijske operacije protiv prodemokratskih prosvjednika u njegovoj zemlji prekinute, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi. U telefonskom razgovoru s Asadom u srijedu, Ban je "izrazio zabrinutost zbog najnovijih izvješća o nastavku raširenog kršenja ljudskih prava i pretjerane uporabe sile sirijskih snaga sigurnosti protiv civila širom Sirije, uključivo četvrt Al Ramel u Latakiji, gdje živi nekoliko tisuća palestinskih izbjeglica", priopćio je UN. "Glavni tajnik naglasio je da sve vojne operacije i masovna uhićenja moraju odmah prestati. Predsjednik Asad rekao je da su vojne i policijske operacije prekinute", dodaje se.

MADRID

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u srijedu navečer u središtu Madrida protiv troškova posjeta pape Benedikta XVI. Španjolskoj, u vrijeme ekonomske krize u zemlji i vladina nametanja strogih mjera štednje. Prosvjednici su šetali središtem Madrida pod sloganom "Ništa za Papu iz moga poreza" i u transparente "Papa putuje, Papa plaća", dok se istodobno nekoliko stotina tisuća mladih okupilo u španjolskoj prijestolnici za Svjetski dan mladih ovoga vikenda. Papa će u Madrid doputovati danas, u četverodnevni posjet koji će kulminirati u nedjelju velikom misom u zračnoj luci Cuatro Vientos na kojoj se očekuje dva milijuna ljudi. Troškovi njegova boravka u Španjolskoj izazvali su lavinu kritika različitih skupina, od ateista, nezadovoljne mladeži, aktivista za prava homoseksualaca, pa sve do čak i nekih svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 milijuna eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙