FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 15. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se u Den Haagu sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, zatražio je od Hrvatske da pojasni hoće li na predstojećem razgovoru njegova pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom bivši šef HIS-a biti oslobođen čuvanja državne tajne, navodi se u njegovu pismu koje je objavio Haaški sud u ponedjeljak. U srpnju je raspravno vijeće u tom predmetu odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj vladi da bivšem šefu Hrvatske izvještajne službe Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića. Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH. Iz prepiske s koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti vidi se da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obvezujući nalog suda jer bi time kršio hrvatske zakone. Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj. Razgovor bi se prema dokumentaciji koju je objavio Den Haag trebao održati 26. kolovoza i Karadžićevu obranu predstavljao bi pravni savjetnik Peter Robinson.

KUT - U nizu napada koji su se u ponedjeljak ujutro dogodili u petnaestak iračkih gradova ubijeno je 66 osoba, a više od 230 ih je ranjeno, prema najnovijim službenim podacima. Napadi su počinjeni u gradovima Kut, Tikrit, Bagdad, Tadži, Nadžaf, Kirkuk, Ramadi, Kerbala, Kan Beni Sad, Iskandarija, Mosul Balad te na nekoliko mjesta u pokrajini Dijali, među kojima je i Bakuba. Najsmrtonosniji napad - dvostruki bombaški napad u kojemu je smrtno stradalo 40 osoba, a ranjeno ih je 65 - dogodio se u gradu Kutu, smještenom 160 km jugoistočno od Bagdada, izvijestio je glasnogovornik hitne službe regije Vasit čiji je Kut glavni grad. Policija je objavila kako je riječ o eksploziji automobila-bombe i eksploziji bombe podmetnute uz cestu.

MOSTAR - Svetkovina Velike Gospe slavi se u ponedjeljak u svetištu Kraljice mira u Međugorju gdje je pristigao veliki broj hodočasnika iz dvadesetak zemalja svijeta. Najveći broj od više desetina tisuća pristigao je tijekom noći pješice iz susjednih općina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a veće hodočasničke skupine u Međugorje su stigle iz Italije, Francuske, Sjedinjenih Država i Slovačke. Svete mise služene su na deset svjetskih jezika. Središnje večernje misno slavlje predvodio je fra Ivan Dugandžić, pozvavši vjernike da budu dosljedni životnom putu Blažene Djevice Marije. Međugorje ove godine obilježava trideset godina od početka Gospinih ukazanja, što je temelj preispitivanja međunarodnog povjerenstva koje je utemeljila Sveta Stolica.

OSLO - Norveška policija u petak će zatražiti četverotjedno produljenje potpune zatvorske izolacije za Andersa Behringa Breivika, koji je 22. srpnja počinio krvave napade u kojima je ubijeno 77 osoba, većinom maloljetnika, izvijestio je u ponedjeljak sud u Oslu. U petak će se sudac izjasniti o zahtjevu policije o produljenju potpune zatvorske izolacije za Breivika. U slučaju da sud odobri zahtjev, Breivik će u izolaciji ostati gotovo do kraja rujna.

TUNIS - Posebni izaslanik UN-a koji pokušava pronaći rješenje sukoba u Libiji stigao je u ponedjeljak u Tunis, objavilo je tunisko ministarstvo vanjskih poslova. "Izaslanik Ban Ki-moona za Libiju, Abdel Elah al-Hatib, stigao je u Tunis", rekao je glasnogovornik ministarstva. "Sutra će se sastati s tuniskim ministrom vanjskih poslova, a nakon toga ne znamo ali će se sigurno sastati s libijskim stranama", dodao je. Hatib, bivši jordanski ministar vanjskih poslova, na tu je dužnost imenovan u ožujku. Već se nekoliko puta sastao s predstavnicima libijskog čelnika Moamera Gadafija i pobunjenika, no nije ih uspio nagovoriti na prekid vatre.

JERUZALEM - Više od 5.000 Palestinaca pobjeglo je iz izbjegličkog logora Raml u sirijskom lučkom gradu Latakiji nakon silovitih napada sirijske vojske, izvijestila je u ponedjeljak UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA). "U logoru se nalazi 10.000 izbjeglica, a oko 5.000 palestinskih izbjeglica pobjeglo je iz njega", rekao je glasnogovornik UNRWA Chris Gunness koji je zatražio hitan pristup izbjegličkom logoru Raml, smještenom u neposrednoj blizini Latakije. "Moramo otići onamo da bismo vidjeli što se uistinu događa", rekao je Gunness. U nedjelju su sirijske pomorske snage bombardirale Latakiju, pri čemu je ubijeno 26 osoba. Ovo je prvi put da su sirijski ratni brodovi pokrenuli akciju na jedan sirijski grad od početka pobune u toj zemlji.

ANKARA - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u ponedjeljak da vojne operacije protiv civila moraju odmah i bezuvjetno prestati, upozoravajući sirijskog predsjednika da je to "posljednja riječ" Ankare. "To je naša posljednja poruka sirijskim vlastima; naše glavno očekivanje je da ove operacije odmah i bezuvjetno prestanu", rekao je Davutoglu u poruci, najsnažnijoj dosad prema susjednoj državi i nekoć bliskom savezniku. "Ako operacije ne prestanu, nemamo više poruka o koracima koji će biti poduzeti", rekao je na konferenciji za novinare ali nije pojasnio na što konkretno misli. "Mi smo u kontaktu i više smo puta ponovili naše zahtjeve i naglasili očekivanja", dodao je. Davutoglu je rekao da su se operacije protiv civila intenzivirale od četvrtka navečer. "U kontekstu ljudskih prava, to se ne može tretirati kao unutarnje pitanje", rekao je novinarima.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak na sastanku s republikanskim zastupnicima da Iran nastoji sabotirati napore za uvođenje demokracije na Bliskom istoku, objavio je njegov ured. "Iran je najveća opasnost s kojom smo danas suočeni", rekao je Netanyahu, obrativši se izaslanstvu 27 republikanaca predvođenih Kevinom McCarthyjem. "To ohrabruje ekstremiste i vodi prema nestabilnosti u regiji", dodao je, istaknuvši da je cilj Teherana "uništenje svih izgleda za vladavinu demokracije, mira i slobode na Bliskom istoku".

PEKING - Tibetanski budistički svećenik spalio se u ponedjeljak na jugoistoku Kine u znak potpore Dalaj-lami, vjerskom vođi koji živi u izgnanstvu nakon što ga je službeni Peking proglasio separatistom, priopćila je skupina koja se zalaže za tibetansku samoupravu. Taj bi čin mogao izazvati nove tenzije u Sichuanu pokrajini koja se naslanja na Tibet, nakon prosvjeda u ožujku kada se također jedan tibetanski svećenik spalio. Kineska službena agencija Xinhua izvijestila je o slučaju navodeći da "nije jasno zašto se spalio".

MOGADIŠU - Somalski gusari oslobodili su malteški brod za prijevoz rasutih tereta nakon što su vlasnici platiti otkupninu, objavile su u ponedjeljak snage EU-a za borbu protiv pirata. EU Navfor priopćio je da je brod MV Sinin nosivosti 52.466 tona oslobođen zajedno s posadom od 22 člana u kojoj je 12 Iranaca i deset Indijaca. Broj je otet u veljači u sjevernom Arapskom moru, na putu iz Singapura prema Fajairahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙