FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 1. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer po američkom vremenu objavio je da su vođe demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogućuje da SAD izbjegnu katastrofu zbog nemogućnosti otplate svojeg duga i smanjivanja proračunskog manjka. Američki je predsjednik u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući najavio da bi prijedlog zakona trebao biti potvrđen "idućih dana" i u Predstavničkom domu i u Senatu. "Želim objaviti da su dužnosnici dviju stranaka u oba doma (Kongresa) postigli dogovor koji će smanjiti deficit i omogućiti izbjegavanje neplaćanja (duga), koje bi bilo pogubno za naše gospodarstvo", rekao je Barack Obama. Po informacijama koje su procurile tijekom dana, osim podizanja granice zaduživanja, što ministarstvu financija omogućuje nova zaduživanja i poslije 2. kolovoza, postignuti sporazum predviđa rezanje troškova za 1000 milijardi dolara i uspostavu posebnog povjerenstva, s ravnopravnim sudjelovanjem demokrata i republikanaca, koje će biti zaduženo za pronalaženje mogućnosti dodatnih ušteda u vrijednosti od 2000 milijardi dolara. Olakšanje koje je zavladalo nakon postignutog dogovora prvu je konkretnu posljedicu već imalo na tokijskoj burzi koja je odmah po objavi dobila 1,70 posto na vrijednosti.

RIM - Talijanska obalna straža otkrila je u ponedjeljak 25 tijela u brodiću kojim su izbjeglice iz sjeverne Afrike doplovili na talijanski otok Lampedusu, priopćile su lučke vlasti. U plovilu je bila i 271 živa osoba, među kojima 36 žena i 21 dijete. Zasad nije jasan uzrok smrti putnika, sve odreda mladića. Tijela su pronađena u trenutku kada su putnici ukrcavani na brod obalne straže. Tisuće ljudi koji bježe iz Libije stigli su na Lampedusu zadnjih tjedana. Stotine su se utopile. Plovila kojima pokušavaju doći do Europe nerijetko su u veoma lošem stanju a i vremenski uvjeti često su nepovoljni. Iz sjeverne Afrike do Lampeduse treba putovati morem dva dana.

RAMALAH - Izraelski vojnici u ponedjeljak su otvorili vatru i ubili dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali, priopćili su liječnički i vojni izvori. Izraelska vojna glasnogovornica kazala je da su neredi počeli u izbjegličkom naselju u blizini Ramallaha, tijekom rutinske operacije "kojom se željelo uhititi sumnjive Palestince". Dodala je da je pet izraelskih vojnika lakše ozlijeđeno. Palestinski liječnici kazali su da su dvojica muškaraca u dobi od 23 i 25 godina ubijena hicem u glavu i u trbuh. Izraelska vojna glasnogovornica rekla je da vojska istražuje incident.

SEUL - Sjeverna Koreja izjavila je u ponedjeljak da želi što prije nastaviti šestostrane pregovore o nuklearnom razoružanju zemlje, nakon "konstruktivnih" pregovora prošlog tjedna u New Yorku. Pjongjang se "i dalje zalaže za nastavak šestostranih pregovora bez uvjeta, u bliskoj budućnosti", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova za službena glasila. Šestostrani pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje su na mrtvoj točki od prosinca 2008. Pjongjang se iz njih službeno povukao u travnju 2009., mjesec dana prije drugog nuklearnog pokusa, nakon onog u 2006. Pregovori su se zakomplicirali pošto se u studenom 2008. otkrilo da zemlja posjeduje tvornicu za obogaćivanje uranija koji može služiti u proizvodnji nuklearnih bomba. Američki i sjevernokorejski čelnici sastali su se u četvrtak i u petak prošlog tjedna u New Yorku kako bi razgovarali o izgledima za pripremu nastavka šestostranih pregovora. Nakon tih dvodnevnih pregovora, Sjedinjene Države su izjavile da je "otvoren put" boljim odnosima dviju zemalja, ako Sjeverna Koreja obeća da će se riješiti svog nuklearnog oružja. Prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-Gwan nazvao je te pregovore "veoma konstruktivnim i stručno vođenim". Ni SAD ni Sjeverna Koreja ne navode jesu li se dogovorili o idućem susretu. U šestostranim pregovorima sudjeluju, osim SAD-a i Sjeverne Koreje, i Južna Koreja, Rusija, Kina i Japan.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙