FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. kolovoza 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KABUL

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je u subotu da je u padu helikoptera tijekom noći poginuo 31 američki vojnik i sedam afganistanskih vojnika, što je najgori incident te vrste u desetogodišnjem ratu u Afganistanu. U priopćenju iz predsjedničke palače navodi se da se helikopter srušio u središnjoj pokrajini Maidan Vardaku, zapadno od Kabula. Talibani tvrde da su oni srušili helikopter, dok je NATO-ova misija u Afganistanu potvrdila da je helikopter pao ne navodeći nikakve druge pojedinosti.

PRIŠTINA

Dan nakon postizanja sporazuma između KFOR-a, te srbijanske i kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, noć i jutro na tom području protječu mirno, premda lokalni Srbi zasad odbijaju ukloniti blokade prometnica. Privremeni sporazum postignut u petak predviđa otvaranje graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova nad kojima će KFOR preuzeti kontrolu, te ponovno uspostavljanje slobode kretanja. Predstavnici lokalnih Srba su međutim odbili ukloniti barikade dok se o sporazumu ne očituje skupština četiriju općina sa sjevera Kosova u kojima žive većinski Srbi, čije je održavanje predviđeno početkom sljedećeg tjedna. Šef beogradskog pregovaračkog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Srbe da prihvate sporazum koji je KFOR postigao s predstavnicima srbijanske vlade i predstavnicima kosovske vlade. On je izjavio da privremeni sporazum koji će važiti do 15. rujna "nije idealan", ali je pozvao lokalne Srbe da ga unatoč njegovim manjkavostima poštuju.

LAŠKAR GAH

U NATO-ovim zračnim napadima u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmandu u petak je ubijeno osam civila, objavio je u subotu šef regionalne policije Šidi Kan. Zračni napad uslijedio je pošto su pobunjenici napali vojne snage ISAF-a u regiji, rekao je Kan. Riječ je o najtežoj godini otkad su 2001. afganistanske vojne snage uz pomoć američkih trupa svrgnule s vlasti talibane. U prvih šest mjeseci 2011. smrtno je stradao rekordan broj civila i stranih vojnika. Civilne žrtve NATO-ovih trupa koji napadaju talibanske i ostale pobunjenike u regiji već su dugo glavni izvor nesuglasica između Kabula i Zapada. Kan je rekao da su žrtve stradale u napadu u petak iz iste obitelji koja je nedavno pobjegla pred sukobima u susjednoj pokrajini Uruzganu.

MOSTAR

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko podržao je kandidaturu Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014. godine istaknuvši kako bi to ojačalo optimizam u regiji u pogledu europskih integracija, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR). "Siguran sam da ćete se složiti da bi u ovim teškim vremenima za cijelu regiju najava da je Sarajevo izabrano za Europski grad kulture u 2014. godini bila potvrda europske privrženosti integraciji ove regije u Europsku uniju", napisao je Inzko u pismu u kojemu je zatražio potporu realizacije ove inicijative od visokih europskih dužnosnika. Austrijski diplomat je pri tome podsjetio kako će se 2014. godine navršiti 100. godina od atentata u Sarajevu na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda i početka Prvog svjetskog rata. "Ne mogu zamisliti drugo mjesto s više simbolike gdje bi se obilježila ova godišnjica i poslao signal nade i preporoda širom svijeta iz Sarajeva", ističe Inzko u pismu.

CARACAS

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u petak da će se vratiti na Kubu na drugi ciklus kemoterapije. Chavez, kojemu je odstranjen tumor u lipnju u Havani, rekao je za državnu televiziju u telefonskoj izjavi da će u nedjelju napraviti medicinske pretrage na Kubi, a da bi u ponedjeljak mogao krenuti na kemoterapiju, ovisno o nalazima pretraga. "Stvari se povoljno razvijaju. Posljednji nalazi to pokazuju. Moje fizičko stanje još uvijek nije najbolje", kazao je 57-godišnji čelnik. Dodao je da bi na Kubi mogao provesti pet dana.

DŽEDA

Saudijske snage sigurnosti ubile su naoružanog napadača u subotu rano ujutro nakon što je pucao na kontrolnu točku nedaleko od ministarstva unutarnjih poslova u Džedi, javila je državna novinska agencija. Policija je izjavila da ne može potvrditi je li taj incident povezan s napadom militanata. "Osoba naoružana puškom otvorila je vatru na kontrolnu postaju u Džedi. Provedena je brza akcija i on je ubijen. Taj događaj je još uvijek pod istragom", priopćila je policija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙