FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze trpe nove gubitke

Autor: scvi
TOKIO, 11. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim burzama većina dionica i danas je pretrpjela znatne cjenovne gubitke nakon velikog pada indeksa na Wall Streetu, no mnoge su i nadoknadile ranije minuse jer prilično povoljne valuacije privlače investitore na kupnju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio na gubitku 0,69 posto, na 8.976 bodova.

Južnokorejski Kospi čak je ostvario i dobitak od 0,7 posto, a indeks šangajske burze 0,4 posto.

No, hongkonški Hang Seng oslabio je 1,5 posto, a australski S&P/ASX 0,5 posto.

„Na ovim cjenovnim razinama dionice su prilično atraktivne. Mnogo investitora već je prodala ono što je trebala stoga se možda pojavljuje prostor za kupnje“, izjavio je Yoji Takeda, direktor pri RBC Investmentu.

Ipak, raspoloženje je loše, jer investitore zabrinjava zdravlje europskih banaka i slabljenje globalnog gospodarstva, s obzirom da im stižu konfliktne vijesti o zdravlju najvećih svjetskih gospodarstava.

Strahovanja da će dužnička kriza u eurozoni zahvatiti francuske banke, što bi naštetilo i američkima, izazvala su u srijedu novi oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, samo dan nakon što su se ulagači ponadali da bi se tržište moglo smiriti. Dow Jones indeks potonuo je jučer 519 bodova, ili 4,62 posto, na 10.719 bodova, najnižu razinu u 11 mjeseci.

Sve to ponovno je gurnulo cijenu zlata na novu rekordnu razinu od 1.796,86 dolara za uncu.

Tržišni sudionici zasad ne obraćaju pažnju na nove pozitivne pokazatelje iz Kine. Kineski izvoz, naime, u srpnju je dosegnuo rekordnu razinu zahvaljujući pojačanim isporukama u Europu i SAD.

Pojedini analitičari vjeruju da bi pokazatelji iz SAD-a o zaposlenosti i maloprodaji mogli pružiti utjehu tržištu.

„Možda bi realni pokazatelji mogli smiriti situaciju? Danas se očekuje objava podataka o tjednoj nezaposlenosti i maloprodaji u SAD-u. Budu li dobri mogli bi malo smiriti tržišta“, smatra analitičari DBS Banka u Singapuru.

U fokusu Italija

Terminski indeksi na europskim burzama jutros su u plusu, ukazujući na pozitivan početak trgovanja u Europi.

U fokusu investitora bit će vijesti iz Italije. Talijanski premijer Silvio Berlusconi prošloga je tjedna obećao da će njegova vlada hitno srezati proračunski deficit, a zauzvrat će Europska središnja banka početi kupovati talijanske državne obveznice na sekundarnom tržištu.

Međutim, na jučerašnjem sastanku Berlusconija i ministra gospodarstva Giulia Tremontija s predstavnicima sindikata nije postignut dogovor o mjerama štednje.

Predstavnici najvećih sindikata upozorili su talijansku vladu da u sklopu proračunske štednje ne reže mirovine dok prije toga ne implementira druge mjere, poput podizanja stope PDV-a s trenutnih 12,5 na primjerice 20 posto te uvođenja poreza na bogatstvo.

Na valutnim tržištima daljnje jačanje japanske valute, pak pritišće japanski izvozni sektor, ključan za gospodarski oporavak. Tečaj jena ojačao je prema dolaru s dan ranije zabilježenih 76,83 jena u New Yorku na 76,57 jena.

Ipak daljnje jačanje jena ograničeno je nakon što je japanski ministar financija Yoshihiko Noda izjavio da će zajedno s globalnom zajednicom raditi na održavanju tržišne stabilnosti.

Neki trgovci se pribojavaju da bi to mogao biti signal zajedničke akcije globalnih središnjih banaka, no većina ipak sumnja u to.

Tečaj eura uglavnom stagnira prema jenu oko 109 jena. U odnosu na švicarski franak, euro je ojačao 0,4 posto, te stoji 1,0336 franaka.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙