FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, jen i švicarac oslabili

Autor: scvi
TOKIO, 1. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - S najavom sporazuma u Washingtonu o podizanju limita zaduživanja i smanjivanja proračunske potrošnje SAD-a u idućih 10 godina, na azijskim su tržištima cijene dionica jutros snažno uzletjele, dok su 'sigurne' valute oslabile.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku 1,8 posto, na 10.008 bodova. Cijene dionica snažno su porasle i u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji, između 1,5 i 1,9 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,8.

Nakon vrlo napetog tjedna, tijekom kojeg političari nisu mogli postići kompromis o podizanju limita zaduživanja, američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer po američkom vremenu objavio je da su vođe demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogućuje da SAD izbjegnu platežnu nesposobnost.

Prijedlog zakona trebao bi biti potvrđen u Predstavničkom domu i u Senatu do utorka.

Prema zasad još šturim informacijama, osim podizanja granice zaduživanja, što ministarstvu financija omogućuje nova zaduživanja i poslije 2. kolovoza, postignuti sporazum predviđa rezanje troškova proračuna za 1.000 milijardi dolara i uspostavu posebnog povjerenstva s ravnopravnim sudjelovanjem demokrata i republikanaca, koje će biti zaduženo za pronalaženje mogućnosti dodatnih ušteda u visini od 2000 milijardi dolara.

Najviše su dobitku jutros na azijskim burzama cijene dionice banaka i izvoznika, jer su ojačale nade investitora da će se američko gospodarstvo nastaviti oporavljati.

Ipak, analitičari smatraju da će investitori i dalje biti na oprezu, s obzirom da taj dogovor, čini se, neće zadovoljiti agenciju za izdavanje kreditnih rejtinga S&P, te bi mogla sniziti vrhunski AAA rejting SAD-a.

„Za održivi uzlet 'olakšanja' cijena dionica trebamo više od samog sporazuma. U drugom koraku, trebamo koherentniju američku fiskalnu politiku i dodatne mjere za uklanjanje strukturnih prepreka rastu i zapošljavanju. Tržišta će pratiti i je li postignuti dogovor dovoljan da se ukloni prijetnja od snižavanja rejtinga SAD-u“, kaže Mohamed El-Erian, investicijski dužnosnik u tvrtki Pimco.

Znatno slabiji rast cijena zabilježen je jutros u Aziji na kineskom i tajvanskom tržištu dionica. Indeks šangajske burze u plusu je trenutno 0,3 posto, a tajvanske 0,6 posto, uslijed lošijih od očekivanja pokazatelja industrijskog sektora.

Naime, indeks kineskih menadžera nabave oslabio je s lipanjskih 50,1 na 49,3 boda u srpnju. Odgovarajući tajvanski indeks pao je s lipanjskih 49,9 na 46,1 bod.

Na azijskim valutnim tržištima jutros je dolar ojačao prema jenu i švicarskom franku, valutama koje se smatraju sigurnim utočištem za kapital u vrijeme neizvjesnosti i kriza.

Tako je dolar dosegnuo 78 jena, s u petak na njujorškom tržištu zabilježenih 76,78 jena.

Prema švicarskom franku američka je valuta poskočila 0,7 posto, na 0,7911 franaka za dolar.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙