FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: na putu najlošije tjedne izvedbe u godinu dana

Autor: scvi
NEW YORK, 15. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - I dok američki terminski indeksi danas stagniraju jer makroekonomske zabrinutosti zasjenjuju dobar početak sezone objave korporativnih zarada, Wall Street je na putu najlošije tjedne izvedbe u zadnjih gotovo godinu dana.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na dobitku 31 bod, a tehnološki Nasdaq 4,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u blagom plusu od 1,5 bodova i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

No, od početka tjedna S&P je u minusu 2,6 posto, što je njegov najveći pad od sredine kolovoza 2010. godine.

Dužnička kriza u eurozoni, zastoj u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u vezi podizanja limita za zaduživanje te neizvjesna gospodarska budućnost SAD-a još od proljeća uzrokuju vrlo volatilno trgovanje na Wall Streetu.

Danas se očekuje objava rezultata stres testa provedenog nad 91 europskom bankom, pri čemu se procjenjuje da će čak njih 15 trebati provesti dokapitalizaciju zbog produljene recesije.

„Očekujemo nastavak volatilnog trgovanja, prije svega zbog rezultata testa na stres europskih banaka, pitanja američkog zaduživanja i poreza te zbog korporativnih zarada. Imamo svu silu ludih stvari s kojima se burze obično ne bave, a zasigurno to ne bi trebale činiti sa svima u isto vrijeme“, kaže Kim Caughey Forrest, analitičarka pri Fort Pitt Capital Groupu.

Ta globalna zbivanja zasjenila su sezonu objava poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje, poput Alcoe, JP Morgan Chasea i Googlea, koje su izvijestile o solidnim profitima.

Od makroekonomskih objava, danas se očekuje podatak o indeksu potrošačkih cijena u lipnju te Empire State indeksa i povjerenja potrošača za srpanj.

U očekivanju rezultata stres testa, na tržištima dionica u Europi najvažniji indeksi su u blagom minusu. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,08 posto, na 5.842 boda, frankfurtski DAX 0,27 posto, na 7.195 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 3.740 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙