FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi najavljuju smirivanje prodaja

Autor: scvi
NEW YORK, 9. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, ukazujući na djelomičan oporavak cijena dionica na Wall Streetu nakon oštrih gubitaka proteklih dana, a investitori nove smjernice čekaju od Feda.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u plusu 194 boda, a tehnološki Nasdaq 40,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na dobitku 23,8 bodova, i iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na Wall Streetu su jučer investitori pretrpjeli goleme gubitke, pri čemu je S&P pao na najnižu razinu od prosinca 2008. godine, te se približio području 'medvjeđega tržišta'.

S&P i Nasdaq jučer su potonuli više od 6 posto, a Dow više od 5 posto, uz najveći volumen trgovanja od svibnja 2010. godine. Indeks straha VIX istodobno je skočio 50 posto.

„Mnogo je volatilnosti na burzi. Iako terminski indeksi ukazuju na solidne dobitke, ustvari tržište pokreću strah i panika, i tako će biti i dalje“, kaže Cort Gwon, strateg pri HudsonView Capital Managementu.

Danas počinje redovito zasjedanje Feda, a investitori s nestrpljenjem iščekuju objavu priopćenja. Ne očekuje se da će Fed pokrenuti novi veliki program za pomoć tržištu nekretnina, no investitori bi se mogli okrenuti novim rasprodajama ako američka središnja banka ne signalizira barem neku pomoć gospodarstvu.

Analitičari ističu da je prevladavajuća emocija na Wall Streetu i nadalje strah, no i da su cijene dionica sada vjerojatno blizu dna. Tehnički gledano, S&P je zašao najdublje u području preprodanosti nego ikada u posljednjih 10 godina.

Njegov 14-dnevni indeks relativne snage iznosi 16,5 posto. Općenito, razine tog indeksa ispod 20 posto privlače kupce.

Na europskim burzama trgovanje je danas vrlo volatilno. Na početku trgovanja najvažniji europski burzovni indeksi bili su u plusu i do 2 posto, no potom su ponovno preokrenuli smjer, potonuvši za više od 5 posto.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,26 posto, na 5.055 bodova, frankfurtski DAX 1,92 posto, na 5.809 bodova, dok je pariški CAC u plusu 0,43 posto, na 3.138 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙